BUDAPEŞTE

BUDAPEŞTE SEYAHATİ



Prag ‘ta başlayan seyahatin ikingi gününün gecesi  istikamet tren ile Budapeşte...

budapeste manzara
Budapeste
Prag-Budapeşte arası tren ile 8:30 saat sürüyor ,ben biletlerimizi  Czech-transport.com adresinden  ve yataklı kompartımandan   1 ay öncesinden gece 23:50 kalkış ve sabah 08:30 varışlı  aldım . Biletinizi alırken bileti nasıl teslim alacağınız ile ilgili 3 seçenek var .

  • Ev adresinize posta yolu ile ulaştırabiliyorlar.
  • Prag’ta konaklayacağınız otele bırakabiliyorlar.
  • Yada istasyon yakınındaki satış ofisinden kendiniz alabiliyorsunuz.  
Bu 3 şık içinde farklı fiyat tarifeleri var ben nasıl olsa gittiğimizde şehri gezeceğiz diye satış ofisinden alma şıkkını tercih ettim fakat alış işleminden sonra gelen mailde ofisin saat 16:00’ya kadar hizmet verdiğini ve Cumartesi Pazar kapalı olduğunu görünce tren şirketi ile mailleşerek biletimi otele bırakmalarını sağladım. 
 
tren istasyonu
Prag tren istasyonu
Kaldığımız otelden yürüyerek istasyon 5 dakika sürdü. İstasyon bir hayli büyük  ve düzenli
ayrıca içerisinde bavullarınızı ücret karşılığında  emanet edebileceğiniz bir yer var ama burası gece 23:00'e kadar açık oluyormuş dikkat!!! Praha hl.n (prague main  railway station)  Prag ana tren istasyonundan  Budapest-Keleti (Budapest-Keleti pu.railway station)’a başladı.

Saat tam 8:30’da Budapeşte’ye vardık. Trende ikram edilen sabah kahvaltısı ve kahvesi ile karnımız doymasa da gözümüz açılmıştı.

tren istasyonu
Keleti tren istasyonu
İstasyonda yine para bozdurma işini ATM’den  halledip kalacağımız otel için hemen istasyonun karşısındaki metro durağına yürüdük Kırmızı 2 hattı otelin çok yakınından geçiyordu.Metro biletlerimizi istasyonun içindeki bankomatlardan temin ettik.3 dakika sonra Şehrin Budin tarafındaki otelimizdeydik.
Şimdi birazcık Budapeştenin tarihine bakarsak:

BUDAPEŞTE  TARİHÇEŞİ: 


Macaristanın başkenti olan Budapeşte Tuna nehri iki yakasının Budin ve Peşte’nin Birleşmesi  ile   17.11.1873 oluşmuş.
Berlin’den sonra Orta Avrupanın en büyük 2. Şehridir.
Budapeşte’de sert kara iklimi ile Transtuna’nın bol yağışlı iklimi arasında geçiş iklimi sürdüğü için gidilecek en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları ama yaz aylarında yapılan festivalleri görmek için de sıcaklar rahatsız etmez diyorsanız denenebilir derim.

Budapeşte’de Avrupa birliği üyesi olup Euro kullanmayan bir ülke 2020 yılında Euro’ya geçmesi planlanıyormuş.
1 Forint(HUC) =108,920 TL

Büyük AVM , Restaurant, Mağazalar da Euro kabul etselerde kur farkından dolayı zarar görebilirsiniz yine Hava limanındaki ATM’ler para bozdurmak için en güvenilir kaynak , Özellikle yanınıza yaklaşan para bozdurabileceğinizi söyleyen kişilerden uzak durun!!

Otele vardığımız zaman saat sabahın 9:00’u olmasına rağmen hemen odamızı verdiler. Bizde bavulumuzu  odaya atar atmaz kendimizi sokağa attık . Günlerden Pazar olmasından dolayı şehir çok sakin görünüyordu.ilk önce otele yürüyerek 2 dakikalık mesafede olan  Dohan Sinagoguna gittik.

BUDAPEŞTE’DE  GEZİLECEK YERLER:


DOHAN MERKEZ SİNAGOGU (Dohany Utcai  Zsınagoga) : 


Yahudilerin 18.Yy’da kovulmaları ile 1850’lerde yaptıkları ve New York Şehrindekinden sonra Dünyanın en büyük Sinagogu.

dohan sinagogu
Dohan Sinagogu

Giriş ücreti  kişi başı 3700 HUF , giriş ve çıkışlarda sağlam bir aramadan geçiriyorlar . İçerisi 3 bölümden oluşuyor. Müze alanı , Bahçesi ve Sinagog kısmı.

giris bileti
sinagog giriş bileti
Sinagog kısmında 5 farklı dilde tercüman eşliğinde anlatım yapılıyor.Türkçe hariç. Sinagog girişinde erkeklere küçük kipa’lar dagıtıyorlar.
Sinagog çıkışında bahçe alanı var, Bahçedeki  duvarlar  yıllar içerisinde yaşanan olayları anlatan fotograflarla bezenmiş.Bahçenin sonunda yahudilerin künyelerinden yapılmış anıt  ve küçük taşlarla bezeli başka bir köşe mevcut.
En sonda ise müze kısmı var .İçerisinde fotoğraflar , kıyafetler ve dua alanı ile hüzünü yaşatan değişik bir müze olmuş.
Dohany Utcai Zsınagoga
Sinagog'un bahçe ve müzesi
Sinagogtan çıkınca yine yürüme mesafesinde olan  Aziz İstavan Bazilikasına yürüdük.

AZİZ  ISTVAN BAZİLİKASI (Szent Istvan Bazilika):    

Ülkenin en büyük çanına sahip olma ve aynı anda 8500 kişiye ibadet etme imkanı sağlaması ile en büyük Bazilikası ünvanını elinde tutuyor.Biz yürüyerek gittik ama  Metro hat 1 Bajcsy-Zsilinszky  ut   veya Metro hat 3 ile Arany jonas ut istasyonunda inerek  de ulaşabilirsiniz.


Aziz İstvan Bazilikası
Aziz İstvan Bazilikası
Buraya giriş ücreti ödemiyorsunuz.Pazar olmasından dolayı içeride vaftiz töreni vardı. Turistleri belli bir bölüme kadar alsalarda töreni seyretmek güzeldi.
Aziz İstvan Bazilikası
Aziz İstvan Bazilikası
Trende yediğimiz kahvaltı ve kahveden bu yana acıkınca doğruca öğlen yemeğine  gitmeye karar verdik. Pazar olmasından dolayı bir çok restaurant 13:00 veya 14:00’den sonra açılacaktı .Bizde yürüyerek Piknik alanı denilen yerel yiyecek ve içeceklerin satıldığı harika yere gittik .

PİKNİK ALANI:  

Vaci Utca ‘da yer alan alan  Yerel lezzetlerin , içeceklerin  büfe tarzı satış noktalarında satıldığı ortada piknik masaları ve normal sandalye  ve masaların da  bulunduğu hem uygun fiyatlı  hemde keyifli bir ortam . ayrıca trustik her türlü eşyayıda buradan temin edebilirsiniz.
Piknik alani
Piknik alanı
Karnımız doyunca doğru kaleye....Piknik alanı dan nehri takip ederek doğru Zincirli köprüye ve köprüyü geçincede Kaleye ulaşabiliyorsunuz.

ZİNCİRLİ KÖPRÜ :

zincirli kopru
Zincirli köprü

BUDA KALESİ (Buda Castle):  

Şehrin eski olan Buda tarafında yer alır.

buda kalesi
Buda Kalesi
Buda kale bölgesine 16- 16A nolu otabüsler veya Tunelin önündeki Finüküleri kullanarak çıkabilirsiniz. Biz gittiğimiz zaman Finüküler çalışmıyordu.Biz Zincirli köprüyüde yürüyerek  kaleye çıktık ama tavsiyem otobus kullanarak çıkmanız.Çünkü kale bir hayli tepede ve içi de büyük enerjinizi içini gezmeye saklayın derim.






Kale’nin güzel de bir hikayesi var Kaleyi 1235’lerde Macar Kralı IV.Bela yaptırmış ama Mohaç savaşında yenilip,varis bırakamadan ölmesi üzerine sahipsiz kalan devletin ileri gelenleri  kendi can derdine düşüp her biri bir yere dağılınca halk , şeçtikleri bir heyet ile şehrin anahtarını Kanuni Sultan Süleymana göndermişler. Böylece kale Osmanlıya geçmiş Surları, Sokullu Mustafa paşa  tamir ettirmiş ve Orta Hisardaki bir kule onun adını almış daha sonrada gelen beylerbeyleri başka kuleler yaptırarak Kale’yi güçlendirmişler.

Kalenin içini gezmeyi bitirince içerideki kahvelerden birinde oturup biraz enerji topladık ve kalenin içindeki duraklardan  otobuse atlayıp köprünün karşı tarafında yer alan parlemento binasına geçtik.

PARLEMENTO BİNASI (Parliement) :

Tuna nehri kenarında Budapeşte’de görülmesi gereken yerlerin basında geliyor, yapımı 1885 -1904 yılları arasında olan binanın yapımında 40 kilo altın kullanılmış.

parlemento binasi
Parlemento binası
Parlemento toplantılarının olmadığı zamanlarda özel turlar ile içerisini gezebilme imkanınız oluyor .Farklı dil seçenekleri de sunan bu turlar 45 dakika kadar sürüyor ve isterseniz internet adresinden de biletinizi alabilirsiniz şayet biletinizi binanın önünden almak isterseniz Kossut Meydanındaki satış ofisleri saat 16:00’ya kadar açık oluyor unutmayın!!

parlemento binasi

 Ayrıca  binanın ön tarafındaki ermeniler için yapılmış anı ayakabı heykelleri de görülmeye değer. Bu ayakkabı heykelleri beni hüzünlendirsede görmekten keyif aldım. Binanın önü densede yolun altında nehrin kenarında .

ayakkabi aniti

Parlemento binasının önünden geçen tram 2’ye binerek şehri dolaşma kararı verdik.Böylelikle  hem şehri tram ile dolaşmış hemde biraz dinlenmiş olduk. Son istasyonda inip kahramanlar meydanı için yeni Tram ‘a binmek istedik  ama gittiğimiz gün  o hat üstünde çalışma başlamış,oraya  otobusleri yönlendirmişler bu sefer otobus ile kahramanlar meydanına ulaştık.

KAHRAMANLAR MEYDANI(Hereos Square):  

Sol tarafında Güzel Sanatlar Müzesi ve sağ tarafında Sanat Sarayı var.

kahramanlar meydani
Kahramanlar Meydanı
sanat muzesi

Meydan  1929 yılında tamamlanmış ve  ‘ Binyıl Anıtı ’ ile  ‘ Baş Melek Cebaril ‘ Heykeli görülmeye değer. Akşam ışıklandırılmış halini de mutlaka görün derim. Dediğim gibi biz otobüs ile gittik ama  Metro 1 hat ile ulaşabilirsiniz. Ama burayı görmeden dönmeyin derim.

kahramanlar meydani
Biz PES deyiz

ANDRASSY   UTCA:  

Budapeştenin Şanzelizesi olarak bilinen gidenlerin mutlaka görmesi gereken eğlenceli ve güzel caddesi. Müzeler, sergi salonları vb bulunan cadde  22 numarada opera Binası da var.

BÜYÜK KAPALI PAZAR (Central  Market Hall): 

Özgürlük köprüsünün Peşte tarafında yer alan bu Pazar 1896 yapımıdır. Samu Pecz tarafından tasarlanan binanın çatısı, renkli  Zsolnay çinileri ile donatılmış.
Pazar 3 kattan oluşuyor 1. Katta hamur işlerinden tutun sebze meyve ne ararsanız var 2. Katta daha çok restaurantlar ve 3. Katta ise daha çok yeme içme tezgahlarına ulaşabilirsiniz.


kapali pazar
Kapalı Pazar

GELLERT TEPESİ VE KALE(Gellert Hill and Citadel): 

Budapeştenin 1945’te  Rus ordusu tarafından kurtuluşu anısına dikilmiş   14 metre uzunluğundaki  devasa Özgürlük Heykeli bulunur ve  Şehrin her yerinden burayı görme imkanınız var.
Piskopos Gellert’in adını taşıyan tepe  Osmanlılar tarafından inşaa edilen ve Avusturyalılar tarafından genişletilen Kale’yede  sahip. Kale deki askerlerin nöbet değişimine denk gelirseniz değişik bir seromoni  izlemiş olursunuz. Tram 41,47,49 ile ulaşmanız mümkün.


Gellert Tepesi

BUDAPEŞTE TARİH MÜZESİ(Budapesti Torteneti Müseum):  

Buda Kale bölgesindeki Müze pazartesileri kapalı ve Nisan ayından itibaren saat 18:00’ e kadar açık bulunuyor.Müzeye otobüs 10 ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

BUDAPEŞTE’DE ULAŞIM:

Biz bu yolculukta Tren kullanarak ülkeye giriş yaptığımızdan kendimiz için havalimanından şehre nasıl geliriz’e Şehre gelmeden önce bakmadım. Ama gelenler için ufak bilgiler vereyim:
Ferihegy Havalimanı şehre 20 km uzaklıkta ama sizin dikkat etmeniz gereken uçağınızın hangi terminalden kalkacak olması çünkü Havalimanında 3 tane terminal mevcut
1 KargoHava Yolları
2A Macar Hava Yoları
2B ise Diğer Hava Yolları tarafından kullanılan terminaller.


havaalani
Havaalanı terminalleri
Biletinizi dönüşte mutlaka kontrol etmeyi yada geldiğinizde  hangi terminale indiğinizi kontrol etmeyi unutmayın
Şehre otobus ile gitmek için terminal 2’nın önunden kalkan 200 nolu shuttle  otobüslerle Kobanya- Kispet istasyonuna kadar gidebilmeniz mümkün. Otobüs biletlerini otobüsten de temin edebilirsiniz ,daha  sonra  Mavi M3 metro ile Otelinizin olduğu bölgeye ulaşmanız mümkün. Otobüs ile uğraşmak istemeyenler içinde daha önce oteliniz ile yazışabilir sizi almaları konusunda yardım isteyebilirsiniz yada havalimanındaki Taksileri kullanabilirsiniz.
Taksi ile havalimanından şehir yaklaşık 25 avro tutuyormuş.
Otelden geri havalimanına dönüşte çok kolay öncelikle yine Mavi 3 metro hattı ile Kobanya Kispet ‘e  kadar gidip oradan 200 E nolu shuttle  otobüs’e binerseniz terminalin önünde iniyorsunuz. Toplam maliyet 3 avro.Biz dönüşü bu şekilde yaptık hem kolay hem uygun oldu.

TRAMVAY: 

Şehrin içinde kullanılan tramvay Stalin’in 70 yaş dönümünde yapıldığı için tram numaraları 70 ile başlıyor ve 30 tane hat var. Tramların bir çoğu Buda bölgesinden de geçiyor. Benim gibi şehri görmeyi seviyorsanız  Şehrin altından giden Metrolara göre Tram  güzel bir alternatif...
Özellikle 2.hat üzerinde yapılacak gezi ile Big Bus Tur yapmış gibi tüm şehri gezme imkanınız olacaktır.
METRO: Metro biletlerine metro istasyonlarının yanındaki tütün ve gazete satan bayiilerden temin edebilirsiniz. Kısa mesafeleri bile toplu taşıma kullanarak gitmeyi tercih edenlerdenseniz tüm günlük biletlerden almanız daha uygun ve çok daha az karmaşık.
Metro’ya binmeden biletinizi bilet makinasına basmayı unutmayın aksi halde cezası var!! Sınırsız biletler tüm toplu taşıma araçlarında geçerli. Ama biz bütün gün elimizdeki ikinci aldığımız biletleri makinalarda kullandık. Elinizde bilet olması yeterli bence devamlı bilet almadanda geçebilirsiniz.Görevlilere durumu çaktırmamak önemli.

BUDAPEŞTE’DE ALIŞVERİŞ:

Benim gibi Hard Rock kafe müdavimlerinden iseniz  Vaci Utca’daki Cafe’ye uğrabilirsiniz.Gıda alışverişi yukarıda bahsetmiş olduğum buyuk kapalı gıda pazarından alınabilir.
Vaci Utca ve Deak bölgeleri alışverişin yoğunlaştığı bölgeler olmakla birlikte şehirde bir çok AVM merkezi de mevcut.
Budapeşteden dönerken yanınıza Macar Şarapı, Paprika (Acı biber) ve Porselen  alınabilecek eşyalar arasında sayılabilir.

 PUDAPEŞTE’DE KONAKLAMA:

Budapeştede konaklama  uygun ve kolay olduğu için   4 yıldızlı  Eurostars Budapeşte Centre otelinde konaklama aldım.Şehir 23 farklı bölgeden oluşamakta ve trustik olan bölgeler Margit adası ile Seabadscg köprüsü ve Buda kalesi ile Kahramanlar bölgesi arasında kalan bölgeler olarak biliniyor.Tabii ki bu bölgeler diğer yerlere göre biraz daha pahalı ama yinede fiyatlar uygun olduğu için 4-5 yıldızlı otelleri tercih edebilirsiniz.

BUDAPEŞTEDE NE YENİR:

Gulaş: İri et parçaları , biber, soğan , sarımsak, patates  ile yapılan bir tür çorba çeşidi.Bizdeki et yemeklerine benziyor.
Pörkölt: Gulaşın daha susuz ve daha bol etli olan yemeği. Bizdeki yahni yada türlü yemeğine benzerliği var.
Papricas: Macarların olmazsa olmazı paprikaları yani kırmızı biberleri , bol paprika+krema+beyaz et ise Paprikas yemeği oluşuyor.
Tokany: Gulaş yemeğinin susuz ve etlerinin şerit şeklinde kesilmiş olan şekli.
Fözöleks:Etle arası olmayanlar için Taze fasülye, Kabak ve Mercimeğin özel sütlü bir sosya harmanlanıp pişirilmesinden oluşan bir yemek.
Turos Csusza: çokça yapılan ve içerisine süzme peynir konan makarna çeşidi.
Pobas Torta: En ünlü tatlısı 5 katlı oluyor ve her katında çikolata sosu olup en üst katında da Karamel olur.

BUDAPEŞTEDE NE İÇİLİR:

Tokaji: Budapeştede çok kaliteli ve çeşitli şarap bulma şansına sahipsiniz . Tokaji şarabının özelliğide Küflü üzüm kullanılarak yapılması ve aromasıdır.

Biz bir güne koca bir şehri sığdırmaya çalıştık .Ben çok keyif aldım ve en kısa sürede geri gelip daha uzun uzun  şehri dolaşmak isterim .eğer vaktiniz varsa buraya 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim
Diğer şehirlerin yazılarını merak ediyorsanız yazılarımı takip edin.....


3 yorum:

  1. Yazınız gerçekten çok güzel olmuş, keyifle okudum. Budapeşte çok güzel bir yer ve Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri. Herkesin görmesini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim , Beğenmenize sevindim. Bence de gezilip görülmesi gereken Avrupa şehirlerinden bir tanesi...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, verdiğiniz sitede Prag-Budapeşte Tren seferi 177€ gözüküyor bu fiyatlar çok normal gelmedi bana.Sizce başka biryerden bakmam gerekiyor mu?

    YanıtlaSil