BERGAMO

BERGAMO SEYAHATİ..

Bergamo Kuzeybatı İtalya’nın Lombardiya bölgesinin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Lombardiya bölgesinin merkezi olan Milano ya uzaklığı 40 km’dir. Milano ya ucuz (eskidendi şimdi hiç de ucuz değil) uçuş yapan şirketlerle geldiğinizde, şirketler buranın hava limanını kullandıkları için Bergamo uğrak yeriniz oluyor.
Benim bu ikinci gelişim oldu ilk 2014 yılında gelmiştim, gelmeden önce ki araştırmalarım sonucunda burada konaklama konusunda karasız kalsam da konaklamaya karar vermiştim ama şehre geldiğimde resmen şehrin havasına bayıldım ve bu sefer uçuşumuz direk Milano’ya olsa da ilk geceyi burada geçirmeye karar verdim.
Şehir iki bölümden oluşuyor, Citta Alta (Yukarı şehir ) ve Citta Bassa (Aşağı şehir) İki şehri birbirine bağlayan bir Finüküler var.


finukuler
Finukuler

finukuler
Finüküler Sırası

Citta Alta eski yerleşmenin, Rönesans yapılarının bulunduğu kesim iken Citta Bassa ise yeni yerleşimin bulunduğu kesim oluyor. Şehir 16. Yüzyılda yapılan 5 km uzunluğa ve 4 tane kapısı olan surlar ile çevrili. Bu kapıların isimleri San Agostino,  San Lorenzo, San Giacomo, Sant Alessandro .



harita
Tarihi bölümün haritası

kapi
Sant'Agostino Kapısı

Kapi
Sant'Agostino Kapısı

BERGAMO DA GEZİLECEK YERLER?

Şehir çok büyük olmadığı için gezmek için yarım gün yeterli oluyor aslında ama ben şehirlerin gece renklerini seven biri olduğum için her şehrin bir de gece görülmesi taraftarıyım.
Şehrin görülecek yerlerinin çoğu Citta Alta tarafında konuşlanmış. Feniküler ile buraya çıkabiliyorsunuz. Finükülerden indikten sonra sizi küçük bir meydan karşılıyor burası şehrin dar sokaklarında kaybolmak içim başlangıç noktası diyebilirim.


meydan
Finukulerin çıktığı meydan

meydan

ŞEHRİN SOKAKLARINI BENİM GÖZÜMDEN GEZELİM Mİ?


Surların tepesinden şehrin görüntüsü.




Yukarı şehre çıkmadan yolun üzerindeki anıt çeşme.


cesme
Anıt Çeşme
Daracık arka sokaklar


Eski Şehrin Sokakları

Piazza Vecchia’dan dümdüz ilerleyince sizi bir başka meydan daha karşılıyor burası da diğer meydan gibi kafe ve restaurantlarla yorgunluk atabileceğiniz bir yer.





Porta Agostino yanındaki şehrin üniversitesi:


universite
Üniversite

Meşhur çeşmelerden bir tane daha





Demir kapı üzerine tüm şehrin haritası yapılmış



PİAZZA VECCHİA:

Şehrin yukarı bölgesindeki en bilinen meydan gezilecek yerlere yakın olması ve çevresinde kafelerinde bulunmasından dolayı insanların buluşma yeri olmuş. Meydanın tam ortasında çeşme, arkasında Ragione sarayı, sağında ise Basilica of Santa Maria Maggione ile Celleoni şapeli var.




PLAZA DEL LA RAGİONE:

Piazza Vecchia meydanında buluna yapı 12 yy da yapılmış. Cephesinde günümüzde de Venediklilerin devlet sembolü olarak bilinen San Marco Aslan semboli vardır. Yapı 12.yy da yapılmış olsa da 16. Yy da tekrar revize edilerek günümüze kadar gelebilmiş. Şimdi Hükümet Sarayı olarak kullanılıyor.



BASİLİCA OF SANTA MARİA MAGGİONE:

Aziz Meryem ana bazilikası 1137 yılında yapımına bazilika olarak başlanmış son şeklini 15.yy da alarak günümüze kadar gelmiştir. Kilisenin iki yanındaki kapı girişleri Aslanlar tarafından korunmaktadır.


Maria Basilicasi
Santa Maria Basilicası



Duvarlarında eski halılar sergilenmektedir. Bazilikanın solundaki girişten girerseniz Eski kiliseye, Sağındaki girişi kullanırsanız yeni kiliseye giriş yapabilirsiniz.
Venedikli ressam Giavanni  Battista Tiepopo’ya ait eserler mevcut.

CAPPELLA COLLEONİ:

Aziz Meryem ana bazilikasının devamı olan Colleoni Şapelinin mimarisi Rönesans mimarisidir. 1470 -1476 yılları arasında inşa edilen şapel Bartolomeo Colleoni ve kızı Medeanın mezarlarına da ev sahipliği yapar. Şapele doğru yükselen merdivenlerde her daim mevsimine uygun çiçeklerle süsleniyor muş.


sapel
Cappella Şapeli

capplela
Cappella Şapeli


CONTARİNİ ÇEŞMESİ:

İtalya’nın meşhur çeşmelerinden bir tanesi daha… Çeşmeyi diğerlerinden ayıran özellik ise yapılış amacı, Bu çeşme diğer pek çok çeşme gibi gösteriş ya da aşk için yapılmamış kuraklık zamanında halka su ulaştırabilmek amaçlı yapılmıştır.
1780 yılında yapılan çeşme 19.yy da yeniden restore edilerek günümüze kadar Aslan ve Aslan kafa figürleri ile gelebilmiştir.


cesme
Contarini Çeşmesi

SANT ALLESANDRO KATEDRALİ:

1459 Yılında inşa edilen katedrale 1889 yılında bir de kubbe ilave edilerek bu hali verilmiş. Kilisenin vaftiz bölümünü çevreleyen heykellerin manaları çok güzel, Heykeller imamın Erdem, Sadakat, Umut, Tutum, İstikrar, Sabır ve İhtiyatını sergilemek için yapılmış. Vaftizhanede pahalı pembe Verona mermeri kullanılmış.


Sant Allesandro
Sant Allesandro Katedrali

BERGAMOYA NASIL GELİNİR?

Bergamo’ya Türkiye’den direk uçuşlar mevcut. Milano’dan gelmek isteyenler içinde toplu taşıma araçları var ya da kiralayacağınız kendi arcınız da bir alternatif olabilir.
Milano Bergamo arası Yol sadece 40 km olduğu için direk buraya gelmeyenler için bile Bergamo küçük bir kaçamak olabilir.

BERGAMODA NERDE KALINIR?

Bergamo da her bütçeye göre konaklama hizmeti veren tesis bulmak kolay. Biz geçen sefer gittiğimizde Best Western hotel Cappello D Oro’da konaklamıştık.  4 yıldızlı bu otelin temiz odaları ve güzel bir kahvaltısı var tavsiye ederim.
Bu sefer farklı bir yer olsun istedik ve B&B Botton d’oro Pelebrocco’da konaklama satın aldım. 15.yy kalma bir konakta hizmet veren bu yerden biz çok memnun kaldık, Lokasyon olarak güzel, harika bir sabah kahvaltısı veriyor, ücretsiz otoparkı mevcut sadece varmadan önce ne zaman varacağınızı mutlaka bildirin resepsiyon olmadığı için sıkıntı yaşamayın.


Kaldığımız evin şirin bahçesi

BERGAMO DA NE YENİR?

Öncelikle Bergamo’nun yerel yiyeceklerinden bahsetmek istiyorum
Polenta ; Mısır unu su ve tuz ile yapılan bir tür yiyecekmiş ,Polenta taranga ise sade polentanın  içerisine çeşitli peynirler ve buğday konularak yapılan versiyonu.
Casoncelli alla Bergamasca;  Ravyoli mantısına benzeyen bu yemeğin iç dolgusu farklılık gösteriyor, taze armut, limon kabuğu, kuru üzüm vb farklı malzemelerden oluşuyor.
Polenta e Osei; İsim benzerliği olsa da polenta ile hiç benzerliği olmayan çok lezzetli Badem ezmesi ve fındık unuyla yapılan bir çeşit kurabiye.



Meşhur Polenta tatlısı

Torta Donizetti; Bergamo’lu besteci  Gaetano Donizetteden ismini alan bir tatlı
Stracciatella; Çikolatalı bir çeşit dondurma olan bu yiyecekte yine Bergamonun yerel tatları arasında yerini almaktadır.
Restaurant isimleri verecek olursam geçen sefer Onur Baştürkün de sayfalarında ismini verdiği Vineria Cozzi de yemek yedik. Öğleden sonra siestaya girdikleri için açılmasını bekledik ve çok keyifli yemek yedik. Özellikle Gionic harkaydı.




Da mimmo Bergama alta, La tana, Trattoria Parietti bu sefer için not ettiklerim sadece 1 gecemiz olduğu için sadece 1 tanesini deneyebileceğimiz için DaMimmo’yu seçtik çok başarılı bir pizza, makarna ve yerel şarap üçlüsünden oluşan güzel bir akşam yemeği yedik.


DaMimmo



La Fiaschetteria, Şarap evi burada yemek yemekte mümkün ama erken gitmek gerekiyor masa azlığından dolayı.
Biz yoldan geldik yorgunuz şimdilik bu kadar yarın Como’ya hareket. Diğer yazılarım da takip ederek yorum bırakmayı unutmayın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder