CATANİA



Sicilya’nın Başkent Palermo’dan sonra gelen ikinci büyük şehri. Şehir MÖ 730 yılında kurulmuş. Önce Bizanslar sonra Araplar ve Normlar ve en son İspanyollar tarafından işgal edilmiş . Şehir halkı  17. yy’da İspanyollara karşı özgürlüğünü ilan etsede 1963 yılındaki patlama ve depremle yerle bir olan şehir yeniden inşa edilmiş.
Şehre meşhur kapısından giriş yapalım.


Etna yanardağının eteklerinde olan şehir hem tarihi anıtlara hem doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor.
Şehrin en büyük dini festivali Festa Di Sant Agata Şubat 3-5 tarihleri arasında yapılıyormuş ve gelen binlerce kişi azizin portresini takip ederek yürüyüşler yapıyor ve gece havai fişek gösterileri ile devam ediyormuş ilgilenelere duyurulur. Bundan başka Etnafest Aralık ayında ve Temmuz ayında da Catania Tango Festival var.
Catania’da şehrin içini dolaşmanın en kolay yolu yürüyerek mesafeleri kat etmek çünkü görülmesi gereken yerler birbirinden çokta uzak değil ,bizim kaldığımız oteli tercih ederseniz en uzak mesafe 2 km diyebilirim.

Catania’da gezilip görülecek yerler:

Sant Agata Katedrali:

251 yılında ölen Aziz Sant Agatha adına yapılmış . Normlar Catania’yı fethettikten sonra yapımına başlamış ve 4 yıl içinde bitirmişler ( 1086-1090) İnşaatında diğer antik binaların yapı taşlarıda kullanılarak yapılmış bu 3 nefli Katedral 1693 yılındaki büyük depremde zarar görmüş ve 1736 yılında tekrar tamir edilerek bu günkü halini almış.
Anlatılana göre 3.yy Agatha hıristiyanlığı seçip yaymaya çalışırken  pek çok işkenceye maruz kalmış hatta ateşe atılıp yakılmaya çalışılırken deprem olduğu içinde aziz mertebesine ulaşmış.
Opera sanatçısı Vincenzo Bellini ‘nin bir anıt mezarı da burada bulunuyor.

Sant Agata
Sant Agata Katedrali

Piazza Del Duomo: (Katedral Meydanı)

Katedral Meydanı Catania’nın en güzel ve eski meydanlarından bir tanesidir ve her köşesinde görülmeye değer tarihi anıtlar barındırır. Bunlar Sant Agatha Katedrali , Catania katedrali, Palazzo del Municipio, Porta Uzedadır.
Meydanın ortasında ise Fontana  Dell Elefante anıtı bulunur bu anıt 1736 yılında yapılmış. Altta bazalttan yapılmış bir fil ve  üzerinde mısırdan gelmiş bir dikili taş bulunmaktadır ki dikili taşın yüksekliği 360 metredir. Dikili taşın üzerinde dalların arasın da ise Dünya ve Haç bulunmakta.

Piezza Del Duomo

Yine bu meydanda bulunan Fontana  Dell Amenano çeşmesi 1867 yılında yapılmış olup suları yeraltından gelen  Amenano Nehri’nin  sularıdır. Çeşmenin üzerindeki genç insan heykeli nehri simgelemektedir.

Fontana Dell Amenano cesmesi
Fontana Dell Amenano 

Çaşmenin arkasında ve ara sokaklarında kurulan Balık pazarı Pescheria’da görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Pazarın çevresindeki yiyecek içecek satan sokaklardaki kioks’larda satılan Seltz isimli alkol içermeyen ama taze meyve ve soda karışımından oluşan içeceği denemenizi tavsiye ederim.


Balık Pazarı




Castello Ursino: (Ursino Kalesi)

II. Frederic tarafından Lav taşları kullanılarak savunma amaçlı olarak 1239 yılında yapılmış kalenin  Geniş bir avlusu ve avlunun 4 kenarında yer alan 4 kulesi vardır. Mimari olarak pek doyurucu olmayan kale şu anda yerleşim bölgesinde geniş bir alan kaplamaktadır.
Denize nazır yapılan Kale 1693 depreminden sonra hafif yer değiştirmiş ve son halini  almış içerisinde arkeolojik buluntular , Biscari ailesine ait koleksiyon parçaları ve sanat galerilerinin de olduğu Museo Civico bulunmaktadır.


Castello Ursino
Ursino Kalesi


San Nicola Arenası:

1702 yılında inşası başlanan arenanın tam bitirilmesi mümkün olmasa da 1700 yıllarının sonunda tamamlanabilmiştir. Tam olarak bitirilemediği için hala eksiklikleri gözükse de Sicilya’ya gitmişken gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Büyük kubbesi, 3 nefli iç tasarımı ,18.yy sitili korosu ile görülmeye değer tarihi bir anıt olma özelliğini korumaktadır.
İçerisinde Avrupanın en büyük Güneş saatine sahip Sicilya'nın en büyük Avrupa’nın ise 2. Büyüklükteki kilisesi durumundadır.
Bir kısmı Catania Üniversitesine ait anıtın içinde Sicilya'nın en büyük kütüphanesi de mevcut.
İsterseniz Kuleye çıkma şansınız var.

San Nicola catedrali
San Nicola

San Nicola
Güneş Saati

Badia Sant'Agata :

Sant Agata Katedralinin tam karşısında yer alan yapıt 1735-1767 yılları arasında yapılmış. Giovanni Batissta  Vaccarini tarafından yapılmış ve onun en ünlü yapıtı halini almış. Sekizgen bir kubbesi olup ayrıca harika bir cephesi olan anıtın eşit olmayan uzunlukta  4 tane kolu vardır.
Anıtın en çok dikkat çeken noktası dört uzun silahlı rahibe galerisidir.

Badia Sant'Agata Katedrali
Badia Sant'Agata

Etna Caddesi:

Alışveriş de yapabileceğiniz şehrin kalbinin attığı cadde dersem pek de yanıltıcı olmam aslında.


Etna Caddesi

Bellini
Bellini Palas

Otelin hemen karşısında yer alan Bellini palas içini gezecek kadar vaktimiz olmasa da bahçesinde gezmek ve kısa bir soluklanmak için güzel.





Catania’da Ne Yenir ?

Sicilya Akdeniz bölgesi olduğu için zaten damak zevkleri bizden çokta farklı değil ayrıca bir liman şehri olmasından dolayı da deniz ürünlerini ve tabii ki makarna çeşitlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bir kaç restaurant ismi vermek gerekirse
Pasticceria Savia (harika pastahanelerinden bir tanesi): Kaldığımız otelin kahvaltı kısmı ilk gittiğimizde burada servis ediliyordu caddede hem halkın içinde olup hem kahvaltı edebildiğiniz güzel bir mekan.

Pasticceria Savia

2.Gittiğimizde kahvaltı otelin içinde verilmeye başlamış biz de burada kahvelerimizi içerek keyif yaptık.
La Brioche ve kahve ikilisi güzel, Arancini’si meşhur.

Meşhur Arancini

Trattoria  da Antonio (Yöresel yemekler yapan lezzetli restr)
Trattoria De Fiore  (yöresel lezzetleri bulabileceğiniz mekan.)
Fud  (değişik hamburger ve makarna çeşitleri)


Hamburgeri çok güzel


Ristorente ill bell Antonio (deniz ürünleri ve makarna )
Sette Piü: kaldığımız otelden yürüyerek 3 dakika uzaklıktaki bu pizzacıda yer bulmak neredeyse imkansız ama lezzetli ve kocaman pizzaları var. Biz rezervasyon yaptırarak yemek yedik.


Pizzalar odun ateşinde

Etna yazımı okumak için buraya tıklayın…







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder