MİDİLLİ

MİDİLLİ GEZİSİ



Bu sefer hep beraber sadece 6 deniz mili uzaklıktaki Lesvos adasına  yani tabiri caiz ise burnumuzun dibindeki  Midilli’ye uzanıyoruz...
jale tur
Jale Tur
Bu arada adanın yunanca ismi Lesbos ama okunuşu ve genelde yazılışı Lesvos, ve başkent gibi gördükleri yer Mitilini, Aslında   adaya biz Midilli demişiz.
Limana yaklaşırken karşınızdaki görüntü

Midilli adası Yunan adaları içinde Girit ve Eğriboz dan sonra  büyüklük bakımından 3. Sırada yer alıyor.Yani ada büyük.. Adaya gittiğiniz zaman araba kiralamazsanız yada ada’ya arabanız ile geçmezseniz  adanın başkenti sayılan Mitilini dışında , adanın diğer  yerlerini görme şansınız zor olabilir, toplu taşıma zamanı kısıtlı olanlar için sıkıntılı olacaktır.
(midilli haritası)

MİDİLLİ’YE  ULAŞIM:

Ada’ya ulaşım Ayvalıktan feribot ile sağlanıyor, bu hizmeti yapan  3 farklı şirket var JALE tur(en eski olanı), TURYOL ve  JALEM  tur. Ada’ya ulaşım normal feribot ile 1 saat 40 dakika iken Jalem tur’un ekspres seferleri ile 35 dakika kadar sürüyor.
Biletlerinizi internet sitelerinden aldığınız zaman gidiş dönüş 30 euro olan bilet ücretinden  5 euro indirim yapıyorlar.Ekspres seferlerin ücreti 35 euro...Onda da 3 Euro indirim yapılıyor.
Biletinizi internet sitesinden aldıysanız ,gemiye binmeden önce,  bileti aldığınız şirkete pasaportunuz ile birlikte gidip onay yaptırıp ,biletlerinizi almanız gerekiyor.
Aracınız ile de geçerseniz,  araç için 65 euro ve yeşil sigortası içinde 63 euro ödeme yapmanız gerekiyor.Ada’da 3 günden fazla kalacaksanız aracınız ile gitmeniz daha uyguna gelecektir.
Teknede bizimkilerle

Ada ‘ya gidebilmek için Shengen  vizenizin olması gerekiyor. Yine yeşil pasaportlular için vize gerekmemekte.Şayet vizeniz yoksa  Kapıda vize alma sansına da sahipsiniz .
Para birimleri Euro, Ada’da otellerde kredi kartı geçse de,ada  içerisindeki küçük dükkanlarda pek kredi kartı kullanılmıyor.
Ayrıca hafta sonu için gidiyorsanız cumartesi gidişte pazar dönüşte her iki gümrükte oluşan kuyruğu göze almanız gerekiyor.
Ayvalık gümrüğü

MİDİLLİ  İÇİ  ULAŞIM:

Ada gerçekten büyük bir ada,  yolları da genellikle dar . Adanın daha büyük bir kısmını gezmek istiyorsanız  yukarıda da belirttiğim gibi ya kendi aracınız ile yada araç kiralama ile bu işi gerçekleştirebilirsiniz.
Araç kiralamak için ise limandan çıktıktan sonra sola dönüp 150 metre yürüyünce göreceğiniz  Blue Sea Otelin altında şirketler var isterseniz onları dolaşıp fiyat alarak yada bu sefer kendimde kullandığım için önerebileceğim Lesvorama şirketini kullanabilirsiniz. Lesvoscars.com’dan ulaşabilirsiniz.
Araçları yeni, Türkçe konuşan elemanlara da sahipler , kiralama gününüze  göre değişen ama uygun bütçe ile araba kiralama şansınız olur.

MİDİLLİ’DE   KONAKLAMA:

Midilli ‘de konaklama denince farklı alternatifler mevcut .Adaya  ilk geldiğimizde VATERA bölgesinde konaklamış tık .Sahili güzel ,derin deniz sevmeyenler için ideal, yakın  çevrede taverna adını verdikleri restaurantları da var.
Ama Molyvos ‘a  gelip   buranın güzel denizine girip eşsiz  manzarasını gördüğümüzden beri Molyvos’ta  buranın en güzel otellerinden , deniz kenarında bulunan Molyvos Otel 1’de konaklıyoruz.Otel ile deniz arasında sadece küçük bir yol var , yani denize nazır sabah kahvaltı yapma sansına sahipsiniz .Manzarayı varın siz düşünün...
Molyvos’ta bizim kaldığımız otelde konaklama bulmak kolay olmadığı için ben size alternatif otel olarak Olıve Orel ve Hermes pansiyon ile   5km uzaklıktaki diğer köy PETRA’yı da öneririm.
Konaklama konusunda otellerden  beklentiniz yüksek olmasın. Genellikle ihtiyaç duyduğunuz herşey ama daha sade şekilde olacaktır.
Oteller genellikle oda kahvaltı ve oda fiyatı olarak kiralanıyor ve geceliği  55-65 euro’dan başlıyor .Tabii mevkiine göre her yerde olduğu gibi burada da fiyatlar değişiyor.

MİDİLLİ’DE GEZİLECEK YERLER:

Adanın başşehri  Mitilini’den başlarsak  limandan çıktıktan sonra sola döner devam ederseniz sırasıyla sizi küçüklü büyüklü kafeler ve sonunda da eski liman karşılayacak .
Liman üzerinde kurulmuş tavernalarında kalamari, saganaki vb yiyeceklerden oluşan menüleri ile ilk yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Şehirdeki  ‘The Captain’s  Table’ isimli taverna ev yapımı şarapları ile ün salmış.
Limandan geri dönüp biraz yürüdükten sonra sola döndüğünüzde yeni çarşı olarak adlandırılan Ermou caddesine gideceksiniz.
ermou
Ermou caddesinde 

Aklınızda olsun öğlen saatlerinde giderseniz Siesta, Pazar günüde   kapalı oluyor.Ama içinde küçük butikler ve uygun fiyatları var.
Yine bu cadde üzerinde Osmanlıdan kalma Yeni Cami var ,ama kesinlikle ismiyle uyuşmuyor ,bakımsızlıktan  dökülüyor. 
Yeni Cami
Yeni Cami

Cami’ye gelmeden önce sol’da Osmanlı hamamı var  ,önünde bir foto çektirmeden olmaz...
Osmanli Hamami
Osmanlı Hamamı

Yine Osmanlıdan kalma taş kahve yüksek tavanları ve taş yapısı ile uğranacak mekanlardan( cadde üzerinde sağda )
Biz Molyvos’da kaldığımız için oraya gitmenin iki yolu var ya sahil şeridini kullanıp 1,5 saat deniz kıyısından yolu takip ederek gideceksiniz yada iç yolda otoban var Kalloni körfezi yanından devam ederek Molyvos’a  1 saatte varacaksınız .

THERMİ:

Sahil şeridini takip ederek Molyvos’a  gitmeyi tercih ederseniz ilk önce Thermi yoluna sapmanız gerek (.Limandan çıkınca sağ yapıp ikinci sola dönün)
Bu bölgede yemyeşil Karion tepesine hakim mucizevi olduğu düşünülen ‘ Ayos Rafail ‘ kilisesi var. Yolu devam ettiğinizde  Mistegna  köyü ve Limanı var.
Deniz kıyısından devam ettiğiniz için gözünüzün beğendiği sahilde durup denize girme şansınız var . aşağı yukarı her sahilde bir duş ve üzerinizi değiştirebileceğiniz kabin mevcut.

MANDOMAS:

Kıyı şeridinden biraz içeriye girip devam ettiğinizde MANDOMAS’a varacaksınız. Bu şirin kasabanın en önemli özelliği baş meleğe adanmış  Taksiryakis Manastırıdır.Bir inanca göre korsanlar  ibadet yapan 40 rahibe saldırırlar ve 39 rahip ölür ,1 rahip sağ kalır sağ kalan rahip 39 rahibin kanıyla  Taksiryakis ikonasını yapar.
Taksiryakis Manastiri
Taksiryakis Manastırı

Kapının girişinde de kocaman bir uçak  maketi  göreceksiniz bununda hikayesi : buraya bir uçak düşer ama içindeki 7 pilot ölmez ve kurtulduklarında kendilerini beyazlar içindeki bir adamın kurtardığını söylerler ve kiliseye büyük bir bağış yaparak kilisenin  büyümesini sağlarlar .Askerlerinde bu yüzden ziyaret yerlerinden biridir. 
Kilise adak kilisesi olarak bilindiği için adağınız gerçekleştiğinde  gelip lokma dağıtıyormuşsunuz. Ayrıca kilisenin içinde hastalara şifa olduğu düşünülen bitkisel bir yağ var ,pamuk yardımı ile hasta yerlerinize sürdüğünüzde iyileştirileceğine inanılıyormuş.Pamuk ve küçük torbasını kilise içindeki mumların yanından bulabilirsiniz.
Kilisenin bahçesinde ağaçlar altında kahvesi mevcut içinde yörenin cevizli ballı yoğurdunu ve lokmasını yiyebilirsiniz, yemeden dönmeyin derim.
Manastırda lokma ve yogurt

SKALA SİKAMİNİAS:

Midilli adasının en güzel ve en tanınan balıkçı köylerinden bir tanesidir. Sikaminias dut anlamına gelmekte ve kasabada içindeki bir çok dut ağacından dolayı bu ismi almıştır.
Köydeki evlerin hepsi taş ev olarak inşa edilmiş ,sahil kenarında bulunan  Panayo Gorgona kilisesi 1859 yılında inşaa edilmiş . biz hep akşam yemeği için gittiğimizden daha hiç açık göremedim.
Balıkçı kayıkları
Balıkci Limani
Balikçı Limanı
Panayo Gorgona kilisesi
Panayo Gorgona kilisesi

Burada bulunan restaurantların hepsi güzel alma dut ağacının altı anlamına gelen (Mouria  tou Myrivili)  restaurantı tavsiye ederim. Sarımsaklı karides muhteşem ...

MOLYVOS:

Midilli adasının 1965 yılında Unesco tarafından koruma altına alınmış dünya tarihi yerleri arasındaki keyifli, güzel balıkçı kasabası.
Molyvos’a  iki farklı yoldan   ulaşmak mümkün, ya  Thermi üzerinden deniz kenarından yada Kalloni körfezi kenarından.
Köye geldiğiniz zaman sizi tarih karşılar , Kalesi, Çarşısı, Limanı ,Osmanlıdan kalma çeşmesi  ve  denize girme fırsatınız ile birlikte 2-3 günü  sıkılmadan  rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Molyvos otelinin önü

Molyvos Kalesi  gezmek isterseniz Pazartesi günleri kapalı diğer günlerde 2 avro ücreti var.Kale ahşap kapısı ile şehirle bütünleşmiş ,akşam güneşin batışını buradan izlemek çok keyifli .Kalenin önünde bulunan kafe sayesinde oturup bu keyfi yaşamak size ait.
Kale’den şehrin  çarsısına yürüyerek inmek kolay, hem bu arada tarihi Osmanlı çeşmesini de görmüş olursunuz  ama çok bir beklentiniz olmasın tipik bizim eski mahallelerdeki sokak çeşmelerinden.
Molyvos Kalesi
Molyvos Kalesinden manzara
Sahil
Molyvos Plajı

Çarşıdan  aşağı devam ettiğinizde de Liman, küçük ve devamlı açık olan şapel sizi karşılar 
Şapel

Limanın içinde altı restaurant üstü otel olan mekanlar sizi karşılar, Ama limanın kargaşasında konaklamanızı tavsiye etmem vede önünüzde devamlı demirlemiş  yatların olduğu düşünülürse manzara  çokta keyifli değil, ama liman  küçük dükkanlar, magnet ve hediyelik ürünler ,zeytinyağı satan mağazalarla dolu buralardan da alışveriş yapma şansınız var.

PETRA:

Molyvos’a sadece 5 km uzaklıkta yerleşim yeri. Köyün etrafında yemyeşil bir vadi önünde ise tertemiz bir deniz ile  kumlu bir plaja sahip.
petra
Petra plajı

Petra Yunanca da taş anlamına geliyormuş .Köyde adını köyün tam ortasındaki 35 metre  yüksekliğindeki taştan ismini alıyor. Bu taşın üzerinde de 114 basamak ile ulaşılan Panagia  Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana)  kilisesi bulunuyor .Açıkçası benim 7. Gidişim ama daha gözüm o merdivenleri çıkmayı daha yemedi ama isteyen çıkabilir....
Petra’nın kıyı kesiminde tarihi çarşısı bulunuyor ,çok büyük bir çarşı değil ama içindeki pastahanelerinin kavala kurabiyeleri harika , almadan dönmeyin derim.



Çarşının önünde ve kıyı kesimde restaurantlar mevcut aşağı yukarı hepsinde yedim hepsi de lezzetli.
Kantina
Kantina

Petra ile Molyvos arasında sabah 9:00’dan akşam 19:00’a kadar gidiş dönüş  19:00’dan sonra sadece molyvos petra seferi yapan şirin bir Tren mevcut kişi başı  2 euro

SİGRİ:  
Adanın en batı ucunda içinde kalesi de bulunan küçük balıkçı köyü.Taşlaşmış ağaçların yoğun olarak bulunduğu ve ‘’Fosil Orman ‘’ olarak bilinen ve tanınmasını sağlayan ormanlar 15-20 milyon yıl önce volkanik patlamalar sonucunda oluşmuş. Bu park 286 kilometrekare’yi kapsayan evrensel bir müzedir.
Sigri Tabelası
Sigri yolu

Ayrıca sahil kenarında yine yemek yiyebileceğiniz tavernalar mevcuttur. Biz gittiğimizde ismini hatırlamıyorum ama sağ taraftaki tavernada yemiştik ,kalamari, karides süperdi...

ERESOS:

Eresos Antik Helen döneminin ‘’10. Sanat Perisi’’ olarak adlandırılan, ünlü kadın şair ‘’Sapfo’’nun Vatanı olarak bilinir.Tam merkezinde güzel ve incecik bir kuma sahip olan sahili bulunmakta ve sahilin adı Skala Erosos.
Skala Eressos Sapho
Skala Eressos Sapho heykeli

PLOMARİ:

Plomari 7 köyden meydana geliyor, Midilli adasının ikinci büyük şehri olarak bilinmekte. 1847 ‘de yapılmış olan Agios Nikolas Kilisesi ile  1813 yılından buyana ayakta kalmayı başarmış ulu çınar ağacı  buraların simgesi olmuşlar.
Plomari
Plomari

Plomari  uzo ve sabunları ile de meşhur olmuş .Barbaryani uzoları özellikle mavi şişe dekini  almadan dönmeyin!!
Plomari ayrıca mavi bayraklı plajlara da sahip.Agios İsodoros bunlarınbaşında gelen plaj, yine Melinda, Agia Varavra, Evaggelistria da diğer sahiller olarak aklınızda kalsın.

VATERA:

İlk defa gittiğimizde burada konaklamıştık. Plajının  8 km uzunluğunda ve 10-30 metre genişliğinde olduğunu görünce karar vermiştim .
Sahilin içinde büyük kaya parçaları mevcuttu. Ayrıca deniz genellikle sakin oluyor.Ama benim gibi sığ deniz sevmeyenlere göre değil.
Vatera
Vatera

AGİASOS:

Midilliden 27 km uzaklıktaki  Agiasos köyü Adanın diğer tüm köyleri gibi deniz kenarında değil dağa yakın yerinde. 
(18)
Daracık sokakları, küçücük dükkanları ile gezilip görülmesi gereken bir köy . Köy Ahşap işlemeciliği , Seramik ve dantel işleri ile geçimin sağlıyor.
(19)
Geçen sefer giitiğimizde köye aşağı yoldan gitmiştik .Aşağıdan giderseniz arabanızı meydanda  bırakıp yukarıya doğru yürüyerek kutsal kiliseye ve kahvelere çıkabilirsiniz.
‘’Panagia Vrefokratusa’’( Hz .İsa’yı tutan Meryam  Ana kilisesi )  bu köy bu kilisenin etrafına kurulmuş çünkü kilisede bulunan ikonun mucizevi bir etkisinin olduğuna inanılmakta . Ayrıca her yıl 15 Ağustos Meryam Ana’nın ölüm yılında bu köy ve kilise ziyaretçi akınına uğruyormuş.
Yol üstünde alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkanlar  mevcut. Biz bu sefer zeytin ağacından tek parça oyulmuş kaseler ve küçük seramik kuşlar aldık.Kuşlar harika ses çıkartıyor.
(22)

MİDİLLİDE NE YENİR:?

Dört tarafı tertemiz deniz ile çevrili bir ada ‘da tabii ki deniz ürünleri yenir . Saganaki yani sahanda Karides, Küçük balık sardunya, Kalamar ızgara yada  kızartma, Kabak çiçeği dolması, kabak çiçeği dolmasının iki çeşidi var biri dolma diğeri peynirli kızartma ikisini de deneyin derim. Caciki, Yunan salatası,peynir kızartma (börek),mücver....
Deniz ürünleri müthiş
Bu yemekler için uygun restautrant isimleri ise : Molyvos’ta  Molyvos Star, Majoran, 3 roof garden, Blue bay,Octobus,Elia restaurantları sayabilirim ,Skala Skamminia’da ağacın altı anlamına gelen     rest.  Petra’da atıştırmalık için      ayrıca 40 çeşit dondurmasından tatmak ve kavala kurabiyesi almak içinde çarşının sağ tarafındaki  pastahaneye uğrayabilirsiniz.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder