HALKİDİKİ


HALKİDİKİ SEYAHATİ..



Thassos kısmı tamamlanan gezimizin ikinci ayağı olan Halkidiki’ye doğru yola çıktık. Bu yarım adada 5 gece geçireceğiz, 3 gece Kasandra kısmında 2 gece de Sithonia kısmında.

HALKİDİKİ YE ULAŞIM NASIL SAĞLANIR:

Biz zaten yolu büyük kısmını geldiğimiz ve Thassos’da tatilin ilk kısmını bitirdiğimiz için Thassosdan feribotla ana kara Keramotiye çıkıp oradan da Selanik’e kadar 5-5,5 saatlik bir yolculuk ile otelimize ulaştık.


feribot
Thassos dönüş feribotumuz

Keramoti limanı





İstanbul veya farklı illerden kendi araçları ile çıkacaklar için İpsala sınır kapısından geçtikten sonra Selanik’e kadar yolu takip etmeniz ve Halkidikiye ulaşmanız gerekecek.
Uçak ile Selanik’e gelerek ve buradan kiraladığınız araç ile de halkidikiye varabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Araç kiralamadan otobüs ile de Selanik -Halkidiki arasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Ama sahilleri görmek istiyorum derseniz, araç kiralamadan otobüs ile çok zaman kaybetmiş sıcakta azıcık perişan olmuş olursunuz ama tercih her zaman kişilere aittir.
Araç ile yurt dışına çıkacaklar için gerekli evrakları hem bu yazımın ilk bölümü olan Thassos yazımda hem de araba ile İyon adaları yazımda detaylı olarak yazdım artık okumayan kalmamıştır diye umuyorum.

NE ZAMAN GELİNİR?

Ne zaman gelelim sorusunun tabii ki cevabı mümkün ise Haziran veya Eylül aylarıdır hem konaklamadaki uygun ücretlendirmeler hem de kalabalığın daha az olmasıdır. Ama Çocukları Ergenliğe girmiş ve onların da programlarını beklemek durumuna kalan bizim gibi aileler için toplanılabilen her zaman uygundur deyip yolu çıkılabilir..
Geçen yaz Temmuz sonu Ağustos başı yaptığımız İyon adalarında kalabalık bakımından hiç rahatsızlık yaşamadık. Konaklama da bir tık yukarda ücretler ödesek de keyifli bir tatildi diye not düşeyim.

HALKİDİKİ:

Halkidiki aslında yarımada ve 3 tane de uzantısı var. Türkiye tarafından gelirken ilk ada Athos, orta ada Sithonia ve sonuncu ise Kasandra. Her bölümün kendine has özellikleri var, bu özellikleri ve kendi isteklerinizi belirlediğiniz zaman nerde konaklamak istediğinizin de cevabını vermiş olacaksınız.


Halkidiki haritası

Halkidiki Selanik’e çok yakın olmasından dolayı sadece yabancı turistlerin değil kendi halkının da çok rabet ettiği bir yer.

HALKİDİKİ DE NERDE KONAKLANIR:

Öncelikle adaların farklı bölgelerinin özelliklerini burada vermek istiyorum ki kendinize uygun olan adayı seçin ya da bizim yaptığımız gibi tatilinizi iki kısım arasında bölün.

ATHOS:

Yarım adanın solundaki bizim geliş yönümüze göre ilk kısım, bu bölge daha çok manastırları ile meşhur hatta adanın bir kısmına kadınların girmesi yasak erkeler de özel bir izin almaları gerekiyor. Yunanistan’ın tarih boyunca kutsal bölgelerinden olmayı başarmış olan kısımda Athos dağı da bulunmakta.
Adanın bu kısmını dışarıdan tekne turu sırasında ya da Sithonia kısmının Orage Beach sahilinden çok görmek isteyenler görebilir.

SİTHONİA:

Yarım adanın ortasında bulunan kısım burası,  Kasandra bölgesine göre daha bakir koylara, doğal güzelliklere sahip bunun yanında işletme sayısı da Kasandara’ya oranla daha az ama bakir yerleri seviyorum, yeşil ve mavinin iç içe geçtiği plajlar isterim diyorsanız yüklenin şemsiye havlularınızı doğru bu adaya.
Bu kısımda tesis sayısının az olmasından bir tık daha yüksek ücret olabilir bu yüzden erken rezervasyon şart.

KASANDRA:

Adanın en solundaki kısım, burası diğerlerine göre daha çok tesisin ve plajlarında beachlerin bulunduğu kısım. Yolları virajlı olmadığı için bir yerden diğerine gitmek 15-20 dakika kadar bir zaman anca alıyor.
İki kısmın karşılaştırılması konusunda Deniz bakımından çok fark olduğunu söylemek zor ama sakinlik bakımında arada fark var bu tercih de tabii ki tatile çıkacakların zevklerine kalmış.
Ben kendi konaklamamızı 2 kısma böldüm 3 gece Kasandra ve 2 gece de Sithonia olacak şekilde.
Kasandra da yine taş ev tercihimizi devam ettirerek Palamidihouse ‘da rzv yaptırdık. Sithonia kısmında da Simon Prince Prive evini tercih ettik.
Kaldığımız ev Loutra diye adlandırılan bir yerde, en uzak kısım Kallithea ‘ya 20-30 dakikalık mesafede.
İki kısımda da kahvaltı opsiyonu yoktu ama 3 kişi için çok uygun tesislerdi. Kahvaltı alışkanlığı olan bizim için çözüm üretmek sıkıntı olmadı çünkü iki evde de yetecek kadar mutfak vardı.


manzara
Evden manzaramız


Mutfagımız



Buraya Thassostan  geldiğimiz için  tatilin 6 gününden yazmaya devam edeyim.

İLK KISIM KASANDRA:

6.GÜN:

Yukarda da bahsetmiştim Thassos adasından yola çıkıp otele varmamız aşağı yukarı 5-5,5 saat sürdü. Oteli bulup eşyalarımızı koyduktan sonra hemen yakında ki  Loutra bu gün için ilk tercihimiz oldu.

 POSİDİ BEACH:

Adanın güney batısında yer alıyor denizi keyifli. Hem çok kalabalık değildi hem güzel. İsteyenler bir içecek karşılığında mekanların şezlonglarını ücretsiz kullanabilirler. Bizim yolumuz uzun olduğu için gelmemiz uzun sürdü biz  burayı göremedik.
Akşam yemeği için ise ev sahibimiz Eva’nın tavsiyesine uyarak Villa Stasa  taverna’ya gittik. Maalesef gelen yemek kalitesi, porsiyonların küçük olması buna rağmen ödediğimiz yüksek fatura ile bizi memnun etmedi.

Villa Stasa Taverna

Ama manzarası süper kesinlikle manzarayı satıyorlar.

Tavernanın manzarası



7.GÜN

Evde yaptığımız kahvaltı ve Türk kahvesi keyfinden sonra yola 09:30’da çıktık buralarda mesafeler uzak olmasa da kalabalık olmadan deniz’in keyfini çıkartmak için erken yol almak gerekiyor
Bu gün ki rotamızda Chrousou beach ve Pefkohori beach

CHROUSOU BEACH:

Bu kısımda bulunan plajların içinde en rabet görenlerden bir tanesi, tabii bu da kalabalık ile doğru orantılı oluyor ama buralar genelikle beach konseptinde mekanlarla dolu. Uzun bir kumsala sahip olan koy gün içerisinde yerli halkın ve turistlerin akınına uğruyor.
Bizim gittiğimiz Cabana  Beachte kişi başı 15 avro ödedik ve o parayı da içeride yeme içmede kullanarak şezlong için ayrıca bir ücret ödemedik. Kaç avro harcamak istediğini en başta seçebiliyorsun ödediğin ücrete göre de şezlong konumunu belirliyorlar.

sahil
Plaj ve denizin kumu çok güzel

Cabana Beach

Beach
Cabana Beach

Cabana Beach
Cabana Beach



Mesela kişi başı 50-30 avro ödersen en ön şezlong 30-15 arası da orta ve ya arka şezlong. Biz önden ikinci sıradaki şezlonglardaydık. 3 Kişiye 2 şezlong bir şemsiye 2’de sandalye tarzı şezlong veriyorlar.


PEFKOHORİ BEACH:

Burası da güzel mekanların ve Denizin bulunduğu diğer bir plaj, Burada ki mekanların müzik kalitesi diğer yerlere göre biraz  daha iyi. Özelikle Blue Carpet hoşumuza gitti. Sonuçta yanımızda bir teenager olduğunu da düşünürseniz tavsiye edilir.

Blue Carpet
Blue Carpet

Blue Carpet

Blue Carpet

PORTO BEACH:

Kafanızı dinlemek isterseniz sakin sessiz ama bir o kadar da güzel bir denizi olan harika bir plaj. Bu kadar beach muhabbetinden sıkılan bizim gibiler için ideal.
Akşam yemeği için bu defa Gyros tercih ettik. Zaten alışkın ve çok sevdiğimiz bu lezzeti buralarda bulmak çok kolay.
Ardından geldiğimizden beri yediğimiz en güzel dondurmayı da Lemonis’te yiyip,
404 çarşısını da dolanarak günü kapattık.

Lemonis




8.GÜN

Artık kahvaltı ve kahve keyfi yapmadan çıkmadığımızı anlamışsınızdır ve yola erken dökülmek gerektiğini.
Bu gün ki rotamız da Kallithea (Papua beach) ile Afitos beach var akşam yemeğini de Afitos köyünde yiyeceğiz.

KALLİTHEA BEACH:

Kasandra bölgesinin en kalabalık ve gece hayatı da olan plajlarından bir tanesi gününüzü sizde bu iki yakın plaj arasında planlarsanız akşam için yanınıza alacağınız kıyafetlerle hiç otele gitmeden tüm gününüzü değerlendirebilirsiniz.

Kallithea Beach
Kallithea Beach

Kallithea Beach



Temmuz sıcağında Deniz Güneş ikilisini bırakıp giden olur mu bilmem ama gitmek isteyenler için ben yazmış olayım Dionysos tapınağı ve Zeus atlarının bulunduğu arkeolojik kazı alanı var. Gitmek isteyenler şapkasız çıkmasın abi…

KRYOPİGİ:

Bizim için Kellithea plajı güzel ama kalabalık idi yakınlarda başka nereleri var diye bakınırken yolumuzun üzerindeki Kryopigi  camping yazısı dikkatimizi çekti yoldan saparak bu saklı bahçeyi bulduk. İçerisinde kocaman ağaçların salıncakların, hamakların bulunduğu, öğlende yemek ihtiyacınızı da karşılayabileceğiniz harika bir yer aşağıda deniz kenarında da şezlongları mevcut.


Kellithea girişi
Kallithea Beach
Kellithea camping

Kallithea Beach
Kallithea Beach


Hamak keyfi

AFİTOS BEACH:

Burası da çok keyifli bir köy ve plajı var çarşısı bana bizim ege sahillerini hatırlattı ama tek fark bizde ki uçuk fiyatlar bura da yok. Buralara kadar geldiyseniz buraya da uğrayın derim.


Afitos Beach
Afitos Beach





Akşam yemeğini Pirate taverna da yedik.





İKİNCİ KISIM SİTHONİA

9.GÜN

Bu sabah Kahve Kahvaltı ikilisinin ardından yan taraftaki kısım olan Sithonia tarafına geçeceğiz. 2 gecelik konaklamamızı Vourvourou tarafında Simon Prince Prive otelinde ayarladım. Taitilin en yüksek ücretini de 2 gece için buraya ödedim. Ama hem hafta sonu olmasından hem de Temmuz olmasından kaynaklanan bu durumdu ama ödemiş olduğum ücrete de değdi.

1,5 saat sürecek bir yolculuk bizi beklediği için saat 08:30’da hareket ettik.




VOURVOUROU (KARYDİ )BEACH:

Bizim otelle arası sadece 6 dakika olduğu için kendimizi eşyalarımızı atar atmaz bu plajda bulduk. Harika bir deniz bizi bekliyordu.


Karydi Beach
Vourvourou Beach

Vourvourou Beach

Plaj ortadan ikiye bölünmüş gibi bir tarafı kum diğer tarafı kayalık. Suyu maalesef hemen derinleşmiyor benim gibi derin deniz sevdalısı biri için azıcık sıkıntı. Plaj’a tabii ki giriş ücreti yok ama tesis de yok sadece içecek satın alabileceğiniz araçlar var ve çok şirinler.





Kumu incecik üzerinde yattığınız zaman şeklinizi alıyor, isterseniz serin havlunuzu isterseniz atın sandalyenizi şemsiyenizi denizin keyfini çıkartın.

ORANCE BEACH:

Vourvourou’dan  30 dakikalık  mesafede bulunan ve en az Vourvourou kadar güzel yine ince kuma sahip bir başka plaj da burası. Maldivler gibi bir havası olsa da biraz kayalık, Buralara kadar gelmişken görmeden olmazların başında geliyor.
Turkuaz mavisi denizi, yeşil ağaçlıklı çevresi ile çok keyifli ama bu kadar keyifli olmasının verdiği kalabalık gidenleri bir tık zorlayacak nitelikte.
Bir de nüdistlerin de uğrak yeri olduğunu belirteyim. Aslında herkes de olan uzuvların meydanlarda olmasından siz de hoşlanmıyorsanız gittiğinizde ne ile karşılaşabileceğinizi bilin istedim.
Hafta sonları gitmemekte yarar var, ya da öğleden sonrası için düşünülebilir.

NİKİTİ:

Plajından çok taş evleri ile ün saldığı için taş ev hastası beni kendine çeken bir yer oldu. Bizim amacımız burada ki plajdan çok 1800’lerden kalma taş evleri görmek ve akşam yemeği yemek idi. Bunun için de sahil kısmını atlayıp old town denilen kısımda akşamı geçirdik.


Old Town
Nikiti Old Town

merkez
Old town merkezi

Sanatsal bir resim oldu




Akşam yemeğini de pizza isteyen gençliğe uyup Pizza di Porto’da yedik. Bence eh idi ama oğlan sevdi.



10.GÜN:

Sayılı gün nedir ki göz açıp kapayana kadar geçiyor, Bizimde tatilimizin son günü geldi bile onun için bu güne de Koviou beach, Kaloqnia Beach ve Neos Marmaras ‘ı bıraktım.
Ama kahvaltısız çıkmam abi hele Türk kahvesi içmeden tekerler dönmez valla. Üstelik Frappe de hiç bana göre bir kahve değil 8-9 senedir yaz tatillerimizi Yunan da geçirsek de ben alışamadım bu kahve türüne.

KALOGRİA BEACH:

Harika renkte su ve plaj, Ama aracınızı park edebileceğiniz bir park yeri yok bulduğunuz uygun bir yere koymanız gerekiyor, Aracınızın içinde değerli eşya bırakmamak lazım bu yerlerde!
Organize kısmı da var sandalyenizi koyup güneş deniz sefası yapabileceğiniz kısmı da var. Organize kısmında Mango beach güzel. Kişi başı 20 Avro karışığı buradan faydalanabiliyorsunuz verdiğiniz ücreti içeride harcayarak ekstra şezlong ücreti vermiyorsunuz.


Kalogria Beach
Kalogria Beach

SPATHİES BEACH:

Günün kalan kısmını da diğerine çok uzak olmayan bu plajda geçirdik bura da deniz çok güzeldi. Ağaçlık olduğu için ağaçların gölgesinde oturmak keyifli.


Koviou beach




NEOS MARMARAS:

Adını Marmara adasından gelen Rumlardan almış. Yeni Marmara anlamına geliyor ve bu kısmın en kalabalık yerleşim yeri. Biz plajından çok yine akşam yemeği yemek için geldiğimizden Kasabayı gezdik.


Neos Marmaras

Neos Marmaras




Burayı gezerken bizim sahil kasabalarına benzettim tek farkı vardı bizdeki o acayip çok katlı sayfiye evleri yok.
Akşam yemeğimizi Neos Marmaras’da yedik.

NERDE NE YENİR?

Her gün yaptığım programların altlarına tek tek gittiğimiz mekanları yazdığım için burada yeniden yazmıyorum, öyle kolaycılık yokkk hepsi okunacak.
Yarın bizi 9-10 saatlik bir yolculuk bekliyor o yüzden erken yatma vakti. Ben severim bizim komşuyu umarım sizlerde benle birlikte sevmişsinizdir. Bu tatilin de sonu, umarım sağlıklı güzel günlerde yeni tatiller olsun. Beğendiyseniz okuduktan sonra yorum bırakmayı unutmayın.
Gökten 3 elma düşmüş biri size biri bana biri de Yunan adalarına.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder