COMO


COMO SEYAHATİ..

Bergamo da geçirdiğimiz güzel günün ardından ikinci durak Como… Milano ya ilk gelişimizde aracımız yoktu. Como’ ya tren ile gidip Gölü de vapur ile gezecektik ama Como da havanın kapalı olmasından dolayı tüm vapur seferleri iptal edilmişti, Como Gölüne gidip nehirde gezemeyecek ve köylere uğrayamayacak olunca gezimizin bu kısmını programdan çıkartmak zorunda kaldık, bu sefer tam gaz yola devam.





 Como gölü 146 km yüz ölçümü ile İtalya’nın 3. Büyük gölü. Doğal güzelliklerinin yarattığı manzaralar dolayısı ile birçok ünlünün evleri burada bulunuyor bu da buradaki ev fiyatlarını astronomik hale getirmiş. Bu ünlüler asında George Clooney olduğunu söylememe gerek yok bilmeyen kalmamıştır herhalde…

COMO YA NASIL GİDİLİR?

Bizim rotamızda La Spezia da olduğundan bu gezimiz için araç kiraladık ve ilk geceyi Bergamo da geçirdik Comonun Bellagio köyüne geçişimiz Bergamo üzerinden oldu ve 1 saat 20 dakika gibi bir zaman aldı.
Milano’dan gelmek isteyenler için tren büyük kolaylıkmış. Milano şehir merkezi istasyonundan ya da Cadorna tren istasyonundan 4,8 avro karşılığı alacağınız bilet ile 30-60 dakika sonra Como’da oluyormuşsunuz.
Bu trenler saat başı varmış ve bilet aldıktan sonra biletlerinizi sarı kutularda onaylatmanız gerekiyormuş, onaylatmadığınızda kontrole denk gelirseniz biletiniz olsa dahi ceza yersiniz aman dikkat…(Daha önce Budapeşte’de bu sıkıntıyı yaşadım acayip çirkefe bağlıyorlar aman diyeyim)

COMO DA GEZİLECEK YERLER?

Como da gezilecek yerler iki kısımdan ibaret oluyor aslında,

  1. Como şehir merkezindeki tarihsel anıtlar (çok olmasa da)
  2. Como gölünün çevresindeki küçük köyler.

COMO ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK YERLER:

 Museo Didattico della Seta ( İpek Müzesi), Como Katedrali, Via Cinque Giornete cad, Via Bernardino Luini caddesi, Fedele Bazilikası ve Fenüküler ile Citta Alta Como'ya gitmeniz gerekir

PARKO Dİ VİLLA OLMO:

Como’ya bir gece Lorenzo’da konaklayıp tatilimizin 3.Sabahı geçtik. Kahvaltı sonrası yola koyulduğumuz için saatin erken olmasından faydalanarak ilk önce Sahilin yanındaki bu güzel halk parkının bahçesini gezmek istedik, Parkın hemen sağındaki ücretli otoparka aracımızı park edip sabah koşusu yapan ya da hayvanını gezdiren yerel halk ile birlikte bu güzel bahçenin keyfini çıkardık.


Parko Dı Villa Olmo



Manolya ve Manolya

İtalya’da boş otopark bulmak başlı başına olay daha önce de belirttiğim gibi sarı çizgiler zaten yasaklı mavi veya beyaz çizgi arayıp bulmanız gerekiyor gittiğimiz gün de Şehirde bisiklet turu varmış otopark tam bir kabus olsa da şehrin taze yiyecek satan yerel marketinin yanındaki otoparkta yer bularak kendimizi sokaklarına attık.

COMO MARKET HALL:

Şehrin günlük taze sebze,  meyva, balık ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayan bizimde Han içinde satış yapan esnaf kültürümüze benzeyen pazarı.







Pazarın renkli dünyasından ve peynirlerden kendimizi zor kopartıp yürüme mesafesindeki Como Katedraline yol aldık. Günlerden cumartesi olduğu için yol üzerine kocaman bir kıyafet pazarı da kurulmuştu ama Avro’nun insafsız yüksek olması ve ülkemizin kıyafet cenneti olmasından dolayı bizim ilgimizi çekmedi ama ilgileneler not alabilirler.

COMO KATEDRALİ:

kadetral
Como Katedrali

catedral
Como Katedrali


SAN FEDELE BAZİLİKASI:

Çok yakın mesafede bulunan San Fedele Bazikasına doğru yürüyerek gezmeye devam ettik.


bazilika
San Fedele Bazikası

san fedele
San Fedele Bazikası
Como katedralinin olduğu yerde yine çevresi kafelerle dolu bir meydan var şirin çatıları ile çok güzel görünen bu meydanda vakti olanlar kahve veya içki keyfi yapabilirler ve magnet tarzı hediyelik eşya satın alabilirler.



FENİKÜLER:

 Como’da yarım gününüz bile olsa bu finükülere binmeden geri dönmeyin derim zaten bence adı feniküler gittiği yola bakarsanız küçük çapta teleferik. Yine şehrin Citta alta ve Citta basa diye ikiye ayrılmasını bu şekilde birleştirmişler.
Fenikülerin biraz ilerisindeki mavi çizgili otoparka aracımızı koyup ücreti ödedikten sonra sıraya dahil olduk. 

feniküler sirasi
Feniküler Sırası

Kişi başı 5,5 avro çift yön olmak üzere ücreti ödeyip ilk gelen feniye kendimizi attık binmeden önce eşimin  en önün manzarasının harika olacağı ve bizimde sıranın başında olduğumuzdan istersek manzaralı bir çıkış yapabileceğimizi söyleyince cam kenarına kendimizi atıverdik.




Gerçekten tüm Como merkezini seyrettiğimiz harika bir çıkış yaşadık. Dediğim gibi daha önceki Feniküler tecrübelerime binmem ile inmem bir olmuştu ama bu tam 8-9 dakikalık bir çıkış oldu.
Aşağı şehir ile yukarısı arasında ciddi ısı farkı bile var. Fenikülerden indiğinizde sizi daracık sokaklar kafeler, restaurantlar ve kilisesi karşılıyor. Şehrin sokaklarını gezdikten sonra tepeden Como manzarasını seyrederek Splitz içmeden dönmeyin.









Como şehrini görmek isteyenler buralara da vakit ayırırlarsa şehrin tarihi ve görülecek yerleri bakımından da bilgi sahibi olurlar.

COMO GÖLÜ ÇEVRESİNDEKİ KÖYLER:

Ters Y şeklinde olan Como gölünün etrafında irili ufaklı 10 taneden fazla köy bulunmakta. Bunlardan bazıları Tekstil ve tasarım kıyafetler içerirken bazıları da güzel manzara ve restaurantları ile dikkat çekmekte.
Ben en popüler 3 köyden bahsetmek istiyorum. Bellagio, Verena, Menaggio
Daha önce de dediğim gibi biz araç kiraladık ve Bergamo’dan geldiğimiz için ilk durak olarak Bellagio oldu, aracımızı burada bırakıp sırası ile Verena ve Menaggio köylerini dolaştık.




Bergamo bellagio arası yollar.

BELLAGİO:

Como gölü Y şeklinde demiştim ya işte tam Y harfinin orta noktasında bu köy yer alıyor, lokasyonun dan dolayı manzarası süper bu da diğer tüm köylerden çok daha popüler olmasını sağlıyor.





Bellagio vapur ile diğer köylere ulaşımın ana duraklarından bir tanesini de oluşturuyor, köy içerisine yapılan ultra lüks villa, otel, restaurantlara ulaşım kolaylığı sağlayan bu özellikten dolayı da diğer köylerden daha kalabalık oluyor. Hafta sonu gelmemeye çalışın.








Burada görülmesi gereken en önemli yerlerden bir tanesi  Villa Serbelloni’dir. 15.yy yapılan Villa 16.yy yenilenmiş 18.yy’da Sırp Dükalığı’nın eline geçmiş. Leonarda Da Vinci ve pek çok ünlü insana ev sahipliği yapmıştır. Burada sokakların, bahçe ve evlerin güzelliğinden resmen içmeden sarhoş oldum.









Biz akşam yemeğini burada yemek istedik, sizler içinde verebileceğim restoran isimleri:
Ristorante Bilacus, Ristorante La Punte, Cava Turacioto, Aperitivo et Al, Bistrot Antichi  Sapori.
Bizim sadece 1 gecemiz olduğu için sadece  Ristorante Bilacus’u deneyebildik ama siz diğerlerini de defterinize not edebilirsiniz.





NOT: Biz aracımızla Bellagio’ya geldiğimiz için diğer köyleri gezmek için aracımızı burada bırakıp vapur ile diğer köylere gittik. Aracımızı vapur iskelesine 100 metre mesafedeki mavi çizgili otoparka koyduk ve parkomatta 5 saatlik ücret atarak ödeme yapıp bileti de aracın ön camına gözükecek şekilde koyarak aracımızı koruma altına aldık.
İtalya’da bu renkli otopark çizgileri önemli çünkü hepsinin manası ayrı
Mavi çizgi: Otopark ücretini parkomatlardan ödeyerek aracınızı ödediğiniz saat kadar bırakabileceğiniz otoparklar
Sarı çizgi: sadece yerel halkın aylık olarak ödeme yaparak satın almış olduğu otoparklar, siz sakın aracınızı park etmeyin.
Beyaz çizgi: Ücretsiz otoparklar boş bulabilirseniz tabii.

VERENA:

Bellagiodan Vapurla  kişi başı 9,20 avro çift yön ödeyerek bu küçük kasabaya geçtik.






 Gelmeden önce okuduğum birçok blogda burası için sokaklarında gezebileceğimiz ama illa şurasını da görün bunu da yapmadan dönmeyin demedikleri bir köy idi ben de programı ona göre ayarladım.
Vapurdan indikten sonra köyün dar ve renkli sokaklarının keyfini çıkararak yürüdük ve bol fotoğraf çektik.







Karnımız acıkınca da gelmeden önce not aldığım II mola, Cafe Verenna, Nilüs Bar seçeneklerinden Nilüs Bar ‘ı Seçtik. Denize sıfır masamızda Pizza, lazanya Şarap üçlüsüne 34 avro ödeyerek mükemmel bir yemek yedik.





Biz bahar ayında geldiğimiz için yoğunluk bir tık daha rahattı ama yaz aylarında gelecekler için Vapurdan indikten sonra Vapurun geri dönüş saatine bakmalarını tavsiye ederim.



MENAGGİO:

Verenadan sonraki durak Menaggio oldu. Star Wars’un ve James Bond’un çekimlerinde kullanılan Villa del Balbianello dışında çok bir havası maalesef yok ama sakin, sessiz bahçelerde ben temiz hava almak istiyorum diyenlerdenseniz mutlaka gidin derim. Bizi çok sardı?
Verena Menargio arası vapur 4,5 avro kişi başı.

COMO YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Como’nun havası ılıman iklime sahip olsa da kış ayları hava soğuk ayrıca turist yoğunluğu olmaması ve bu bölge insanının genelde buraya yaz aylarında geliyor olmasından dolayı kış ayları insan sayısının çok az olduğu dönem ama fiyatlar tabii ki bu aylarda uygun.
Yaz aylarında da durum tam tersi hem çok kalabalık, hem pahalı ama yapacak bir şey yok tek izin yaz tatili diyenlerdenseniz gülü seven dikenine katlanır durumu.
Ama biz tatilin zamanını ayarlayabiliyoruz diyenler için bahar ayları her yerde olduğu gibi burada da en güzel ay, hem her yer yeşillenmeye başlamış hem de insan yoğunlunun normal olduğu zamanlar fiyatlarda çok yüksek olmuyor tabii ki.

COMO DA NERDE KALINIR?

Gitmeden önce o kadar çok araştırdım ki sonunda çok okumaktan neredeyse karasız kalacaktım. Birçok yerde en güzel manzaraya sahip Bellagio’da kalmamız tavsiye ediliyordu, bazı yerlerde de Como merkez deniyordu.
Bellagio da baktığım yerler geceliğine çok sağlam ücret istemişlerdi. Otel odasını gece yatmak dışında kullanmadığımız için hem Bellagioya çok yakın hem de fiyat olarak geceliği Bellagiodan daha uygun  Corotto Dei Pescatori’yi seçtim.





Como merkez de 2 gece konaklama yapacaklar için ideal çünkü vapur ile köylere ulaşım kolay.

COMO DA NERDE YENİR?

İtalya ‘nın her hangi bir yerine gidip aç kaldım diyene ben denk gelmedim. Şayet çok sıkı bir diyet yapıp makarna ve hamur işi çeşitlerinden yemiyorsa o başka…
Bellagio ve Verena yı anlatırken restoran isimlerini verdiğim için tekrara düşmemek adına burada onları tekrar yazmadım.
Como merkezde ne yenir diye baktığımda da en çok Piazza Roma Ristorente, The Market Place önerebileceğim birkaç mekan olacaktır.
Como için ne kadar gün gerekli olur diyenleri duyar gibiyim. Como merkez de çok güzel olduğu için bu tarafa yolu düşeceklere 2-3 gün ayırmalarını tavsiye edebilirim.
Bizim yolumuz La Spezia ve Cinque Terre ile devam edecek, Takipte kalıp yorum bırakmayı unutmayın lütfen…







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder