TOLEDO

TOLEDO SEYAHATİ..

Madrid’e gelip de Toledo’ya gelmemek olmazdı .Ben de gezimizin 2. Gününü Unesco tarafından koruma altına alınmış ve Dünya tarihi yerleri arasına sokulmuş bu ortaçağ kentini görmeye ayırdım.
sehir goruntusu
şehrin harika görünüşü

TOLEDO TARİHİ:

Toledo Madrid’ten 76 km uzaklıkta , üç yanı Tajo nehri ile çevrili olan şehir.Toledo MÖ 193 ‘te Romalılar tarafından fethedilmiş  ve Romalılaştırılmış.
6.yy ikinci yarısında 554’e doru Athanagild  buraya yerleşince Vizigotların gerçek tinsel şehri olmuş ve Hıristiyanlığa geçmiş.
711 yılında Müslümanların eline geçen şehirde Magripliler döneminde şehirde hatırı sayılır bir sayıda arapça konuşan hıristiyan varmış. Çok geçmeden de islama karşı direniş ve ulusal bağımsızlık merkezi olmaya başlamış. Bu durumda kanlı olaylarla bastırılmış.Ülkeye egemen olan Emeviler Dericilik ,çelik ayrıca belediyecilik anlamında şehre katkı sağlamışlar.
11.yy’da 1085’de Leon ve Castilla kralı VI. Alfonso bu şehri fethetmiş.Bu tarihten itibaren Kastilya’nın en önemli merkezi haline gelmiş.Aynı dönem içeriside Hıristiyan, Arap ve Yahudi kültürleri arasında bir kaynaşma yaşanmış ve Toledo şehri dört yüz yıl boyunca İber  Yarımadasının kültür ve din merkezi olma görevini sürdürmüş.16. yy’da  Comunero  Ayaklanmaları  ve bunları bastırma çalışmaları kenti güçsüzleştirmiş. Kral II. Felipenin 1560 yılında Madrid’i başkent yapmasından sonra da önemi azalmış.

Biz Toledo’ya  kiraladığım otobüs ile ulaştık .Şehir merkezine araç alınmadığı için Toledo’nun girişinde  aracımız bizi bıraktı. 
sehir girisi
Şehir girişinde otobüsümüz bizi bıraktı.


Şehir yukarıda olduğu için tırmanmak kolay değil ama şehre çıkmayı kolaylaştırmak için yürüyen merdivenler yapmışlar , 4-5 defa bindiğimiz merdivenler sayesinde Toledonun kalbi  Zocodover meydanına ulaşabildik.
toledo sehrine cıkan merdivenler
Toledo şehrine çıkan merdivenler

Zocodover meydanına gittiğimizde bizi hoş bir süpriz karşıladı . Bu tarihlerde Toledo’da İsa’nın göge çıkışının kırkıncı günü kutlamaları yapılıyormuş, bu yüzden de  tüm şehir süslenmişti. Tam bir şenlik havası vardı.
zocodover meydanı
Zocodover meydanı
suslenmıs zocodover meydanı
Süslenmiş Zocodover meydanı
Caddelerde sokak tiyatroları, tüm camlarda değişik desenlerde kumaşlar,örtüler  vardı.
sokak tıyatrosu
Sokak gösterileri
sokak tıyatrosu
Sokak tiyatrosu
Hatta Katedralin bulunduğu meydana akşam yapılacak  konser için düzenek hazırlıyorlardı.
Zocodover meydanında çeşitli kafe ve restaurantlar bulabilirsiniz. Biz öncelikle dar sokaklarında yürümeye başladık.

toledo sokakları
Toledo'nun dar sokakları

Katedrale girmeden önce küçük dükkanlarından magnet ve hediyelik eşya alımımızı tamamladık.Burada  hediyelik eşya fiyatları  gayet uygun aklınızda bulunsun .

Esya dukkanı
Hediyelik eşya alımı tamalanırken hatıra fotosuda çektirmeden olmaz..

Toledo Katedrali:  

Grup halinde gelindiğinde yerel rehber almak zorunluluğu var!  
Toledo Katedrali
Toledo katedrali
Tek Başına giriş ücreti 8 avro, grup halinde giriş 7 avro + rehber ücreti.Tek başına gelmek daha ucuza geliyor,ama size katedrali anlatacak biriyle gezmek daha keyifli.

Rehber ile Katedral gezimiz
Rehberimiz esliginde katedral gezimiz...

Katedral ispanyanın 3. Büyük katedrali içeride bir çok ünlü ressamın , Goya, El Greco, Valesquez, Rubrns vb..  resimlerinden oluşan müze kısımı , bir çok şapel , Kraliyet ailesi özel bölümü, Sunak gibi kısımlardan oluşuyor.

katedralin tablo gibi tavanı
Katedralin tavanı
Meryem ana ve kucagında isa
Meryem ana ve İsa
katedralın ısık alan tavanı
Katedralin ışık alan tavanı
Katedral onunde toplu foto
Çıkışta toplu foto çektirmeden olmaz..
Biz Katedrali dolaşmayı bitirince çıkıp sağ taraftan yürümeye devam ederek yine küçük bir meydana geldik burada yemek molası ve şehrin dar sokaklarında gezme fırsatımız oldu.
Toledo  MÖ  1.yüzyıldan beri çeliği ve kılıçları  ile ünlü olduğu ve kentte büyük bir fabrika ile çok sayıda atölye olduğu için hediyelik eşya kısmında da çelik ağırlıklı eşyaları yada bizim telkari dediğimiz işlemeleri  burada bulmak mümkün.

Ara sokaklardan yürümeye devam ederek  San Martin  köprüsünün üzerine çıktık ve tabii foto zamanı.

san martın koprusu
San Martin köprüsü

Tajo nehrini birbirine bağlayan Alcantara Köprüsü ve San Martin köprüsü hakikaten görülmeye değer.
pranga duvarı
Eski tutsakların prangalarının sergilendiği duvar
Bizi bekleyen otobüsümüze ulaştığımızda saat 18:00 olmuştu ,otobüs ile de şehrin panaromik turunu atarak bu güzel şehri ve turu tamamlamış olduk.
Biz tam 20 kadın hem bir arada olmaktan hem de burayı görmekten memnun olarak  şehirden ayrıldık umarım sizlerde yolunuzu , vaktinizi ayırırsınız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder