CİNQUE TERRE

CİNQUE TERRE SEYAHATİ..


La spezia ve Porto Verene de geçirdiğimiz keyifli zamanlardan sonra bu günkü program Cinque terre …
Cinque terre La spezia ile Cenova arasında kalan 5 küçük ve şirin köyün ismi. İtalyanca Cinque’nın anlamı 5 ve terre de toprak anlamında olduğu için bu köylere özellikle bu isim verilmiş.
Biz la Spezia da konaklayacağımız için başlangıç noktamız oradan olacak ve oradan başlayarak köylerin isimleri sırasıyla şöyle: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernezza, Monterosso.
1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Merkezi Listesine alınmış.




CİNQUE TERRE YE NASIL GİDİLİR?

Cinque tereye gidebilmek için 3 seçeneğiniz var.1) Tren 2)Tekne 3) Yürüyerek
Biz tatilimizi planlarken 2 yıl önce buralara gelmiş bir arkadaşım ile konuştuk ve bize köyleri dolaşmanın en kolay yolunun tren olduğunu söyledi. Köylerde park yeri bulmanın ne kadar zor olduğunu bulsanız dahi park yerlerinden yine bir sürü yol yürüyerek köylere ulaştığınızı ayrıca otopark ücretlerinin yüksek olduğundan uzun uzun bahsetti.
Bizde La Spezia ‘da konakladığımız için Aracımızı Otelde bırakıp tren ile köyleri gezmeye karar verdik. 

TREN: 

La Spezia merkez istasyonundan alınacak Cinque Terre Card ile köyler arasını sınırsız olarak tren ile gezebiliyorsunuz ve bu biletin ücreti kişi başı 16 avro. Bu kartın köylerde ücretsiz Wifi kullanım hakkı sağladığını da söyleyeyim Yine bu kart ile Vernezza köyünde bazı özel alanlara girip fotoğraf çekme şansınız var.
Trenler sabah 04:30’da seferlerine başlıyor ve gece 24:00’e kadar devam ediyor ama siz biletiniz ile birlikte Tren çizelgesini de edinin ve elinizden bırakmayın ki köyler arasında gezerken gereksiz tren bekleyerek vakit kaybetmeyin.



VAPUR: 

Bu ulaşım aracı her mevsimde olmuyor ama bahar aylarının başlangıcı olan Nisan ayının 15’den sonra başlıyor. İki türlü bilet ve tarifesi mevcut, isterseniz günlük bilet alıp her köye istediğiniz tekne ile gider istediğiniz kadar kalır istediğiniz tekne ile diğerine geçebilirsiniz bunun kişi başı maliyeti 35 avro, birde bunun kısıtlı tipi var her köyde 1saat gezme şansınız oluyor bunun ücreti 25 avro. Bunların öğrenci versiyonları da mevcut.  Tekne seferleri saat 18:00’de sona eriyor.

YÜRÜYÜŞ: 

Köyler arasını yürüyerek geçmek isteyenlere duyurulur genellikle toprak kaymasından dolayı yürüyerek geçiş kapalı oluyormuş ama siz illa yürüyeceğim diyenlerdenseniz şansınızı bir deneyin derim.

CİNQUE TERRE YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Aşağı yukarı her yeri anlatırken gezmek için uygun olarak söylediğim mevsim Bahar ayları…
 Burası için geleceğiniz mevsim ekstra önem kazanıyor çünkü son 3 yılda buraya artan talep ve turist yoğunluğundan kendileri de şaşırmış hatta biraz bunalmış ve çare arar hale gelmişler. Yazın gelen turistlerden, oluşan kalabalıktan, meydana gelen çöplerden dolayı yaz ayları için kota koymaya karar vermişler Sosyal Medyada bu haber bir hayli dolaştı görmüşsünüzdür. Başka tatil için zaman yok tek seçenek yaz diyenlerdenseniz bunu göze alacaksınız demektir.

CİNQUE TERRE DE NERDE KALINIR?

Yöre halkı son zamanlarda artan ilgi karşısında evlerini B&B ‘ye çevirerek kiraya vermeye başlamış. İnternette otel ararken köy isimlerini girerek de arama yapabilirsiniz. Bu köylerde konaklamak istediğiniz zaman ücret otomatikman yukarıya çıkıyor.
Ben hem buraya yakın hem daha uygun bütçeli La Spezia’da konaklamayı tercih ettim. Romantikliği ile ünlenmiş Manarola köyü ya da Fotoğraf çekmeyi sevenler için manzaraları ile ünlenmiş Vernezza köyü sizin için önerebileceğim köyler, sizde bütçenize göre tercih yapabilirsiniz.

RİOMAGGİORE:


Tren İstasyonu
Riomaggiore Tren İstasyonu

Biz La Speziadan başladığımız için ilk köy burası ve La Spezia ile arası 10dk. Burada ki evler hep kayaların üzerine kurulmuş sebebi de Haçlı seferleri sırasında korucuların Osmanlıdan korumak için bu yolu izlemeleri imiş.
Trenden indikten sonra kıvrılarak ilerleyen yolu takip ettiğinizde ilk önce sizi kilise karşılıyor daha sonra da köyün merkezine ulaşıyorsunuz.







Köy, Aşk yolu diye anılan Riomaggiore ile Manarola köylerini birbirine bağlayan yolu ve şarapları ile meşhur.








Köye kıvrılan yoldan manzara seyrederek ulaşabilir ve merkezindeki tüneli kullanarak da tekrar trene geri dönebilirsiniz.


via dell amore
Aşk Yolu

Via Colombo köyün ana caddesi ve her türlü yiyeceği burada bulabilirsiniz. Köyün bir diğer özelliği take away usulü yiyecek satması. Mamma Mia bunlardan bir tanesi. Bar e Vini  A Pie de Ma’da da ev şarabı güzel diye okumuştum bir yerlerde.

MANAROLA:


Tren İstasyonu
Manarola Tren İstasyonu

Köylerin içinde en küçük ve turist yoğunluğu bakımından en kalabalık olanı, Bu köy romantik akşam yemekleri ile meşhur, Şarap zaten olmazsa olmazı çünkü köyde üzüm bağları da var.




Trenden indikten sonra az yürüyerek köyün meydanına ulaşabilirsiniz.










Meydanda sizi çeşitli yiyecek ve içeceklerin satıldığı kafe ve restoranlar karşılar.

Buraların en meşhur yiyeceği Farinata (nohut unundan yapılma ekmek ) Foccacia (Üstü kabak, zeytin,  domates, Sardalya ve pesto ile hazırlanmış yassı ekmek türü( bir çeşit pizza) buralardan alabilirsiniz.
Akşam yemeği için burayı tercih ederseniz Trattoria Dall Bilyy favori mekanlar arasında kalabalık sezon ya da normal sezon rzv gerekli.




Bu köyden ayrılmadan önce manzaraya karşı yerel şaraplarını içmeyi unutmayın.

CORNİGLİA:

Tren İstasyonu
Corniglia Tren İstasyonu
Bu köy Cinque Terre’nin tam ortasında bulunuyor ama Trenden indikten sonra az bir yürüyüşle köye varamıyorsunuz köye ulaşabilmek için 380 tane basamağı olan merdiveni tırmanmanız gerekiyor ya da tren istasyonundan indikten sonra merdivenlerden çıkınca istasyonun önünde bekleyen minübüs ile ulaşabilirsiniz. Cinque terre kartınızı kullanarak minübüse ücretsiz binebilirsiniz. Bu servis minibüsü her 10 dakikada var ama yaz aylarında kuyrukta 20 dakika beklemek gerekiyormuş. Biz bile bu mevsimde kuyruğa girdik ve sırada bekleyen ama binemeyenler oldu. Minübüs tek imiş devamlı servis yapıyormuş.








Denize kıyısının olmamasından dolayı ve şehre ulaşım bir tık daha zor olmasından dolayı burası turist yoğunluğu bakımından diğer köylere oranla daha tenha ama vakti olanlar için görün derim.




Köyün merkezinde yine bir kilise ile karşılaşacaksınız.

VERNEZZA:



Tren İstasyonu
Vernazza Tren İstasyonu

Bu köy Manarola ile birlikte Cinque terre deki en küçük köylerden bir tanesi ayrıca doğal sahile sahip olan tek köy.
Köy, dar sokakları ve rengarenk evleri ile gelen ziyaretçilerine tam bir görsel şov sunuyor. Gelen turistler sahile inmeden önce take away yiyeceklerini alıp sahilin önünde hazırlanmış kütüklere oturarak hem manzaranın hem lezzetli deniz ürünlerinin keyfini çıkartabiliyorlar. Biz de bu akıma ayak uydurduk az yukarıdaki büfeden orta boy külah içerisine doldurttuğumuz kalamar, yengeç ve balık kızartması üçlüsüne birada ekleyerek manzara eşliğinde keyif yaptık.






 Köyün meydanında 1318 yılında yapılmış Santa Margarita kilisesi var,




 Sahile sırtınızı verirseniz meydanın sol tarafındaki merdivenlerden çıktığınız zaman  Doria Kale’sini görürsünüz. Kaleyi gezmeye vakti olanlar için giriş ücreti 1,5 avro. Biz sadece Kalenin önünden manzarayı seyretmekle yetindik.

MONTEROSSO AL MARE:


Monterosso Al Mare

Monterosso köyü nerden başladığınıza bağlı olarak rotanızda ilk veya son köy olabilir. Biz La Spezia’dan başladığımız için bizim rotamızda son köy oldu.
Monterosso köyü yerlilerin demesine göre yenilenme çalışmaları geçirdikten sonra biraz bozulmuş. Köyün merkezine gidebilmek için bir tünelden yürümeniz gerekiyor.




Köy eski ve yeni olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Tren’den indiğinizde ilk yeni tarafına iniyorsunuz ve Yeni şehir kısmında ilk göze çarpan uzun plaj oluyor.





Eski kısımda evler daha güzel ve yiyecek içecek olanağı daha fazla.











Ayrıca bu köyde plajın sonunda Neptün heykeli bulunmakta, 82 metre uzunluğa sahip heykel 1910 yılında Ferrera adında bir heykeltıraş tarafından yapılmış.
Biz gece konaklamak ve yarın tekrar yola çıkmak üzere La Spezia’daki otelimize geri dönüyoruz yarın Milano bizi bekliyor, yazıları okuduğunuzda yorum yapmayı unutmayın.




LA SPEZİA


LA SPEZİA SEYAHATİ..


Como  Gölü ve merkezde geçirdiğimiz harika  günden sonra yola çıkma zamanı, şimdiki istikamet La Spezia…
La Spezia, kuzey batı İtalya’nın Lingurya bölgesinde Cenova ile Pisa şehirlerinin arasında yer almaktadır.
Şehirde bulunan Spezia Körfezi, çevresinde buluna doğal güzelliklerden dolayı Şairler Körfezi olarak da bilinmekte.
Şehir ülkenin en önemli askeri savunma sanayi üretim tesisine de sahip.
Cinque terre bölgesini ziyaret etmek istiyorsanız mutlaka La Spezia ya da Levanto’dan hareket etmek zorundasınız. Biz de gece burada konaklama yapmaya karar verdik. İlk gün şehri ve yakın kasaba olan Portoverene ‘yi gezecek şekilde program yaptık.

LA SPEZİA YA ULAŞIM?

Türkiye’den buraya direk uçuş yok. Ama yakınlarındaki Cenova, Milano, Pisa şehirlerine direk uçuş var. Öncelikle bu şehirlere uçarak oralardan buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Toplu taşıma ya da kiralayacağınız araç ile bu şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz Como gölü çevresindeki Bellagio yakınından geldiğimiz için bizim yolculuğumuz 3,5 saat kadar sürdü.
Cenova’ya uzaklığı tren ile 1 saat, Pisa ya uzaklığı ise 1,5 saat kadar.

LA SPEZİA YA NE ZAMAN GELİNİR?

Bence Deniz-güneş ikilisinde faydalanmak istenmeyen tüm tatiller için Bahar ayları ideal mevsim. Burada da İlkbahar; tabiatın uyandığı, kalabalığın çok olmadığı ve fiyatların daha uygun olduğu zamanlar. Sonbahar bir de bağ bozumunu da barındırmakta.
Yazın denize girmek isteyenler için ideal ama fiyat artışıyla turist yoğunluğunu göze almalılar.
Kış ayları soğuk ve yağmurlu olan bölge kışı sevenler, tenha ve uygun bütçe arayanlar için düşünülebilir.

LA SPEZİA DA GEZİLECEK YERLER?

Şehir küçük olmasına rağmen gezilecek yerleri mevcut.

CASTELLO Dİ SAN GİORGİ:

Biz gezmek için gittiğimizde saatin geç olmasından dolayı maalesef Kale kapalıydı sadece dış görüntüsünü görmek kısmet oldu ama gezecekler içim kısaca anlatayım.


kale
San Giorgi Kalesi

San Giorgi Kalesi
San Giorgi Kalesi



 Kale, Gözcü kulesi olarak yaptırılan kulenin zamanla büyütülmesi ile bu halini almış. Kule İtalyan Kardinal Niccolo Fiesci tarafından yaptırılmış, Kale daha sonra 1273 yılında Cenevizliler tarafından yıkılsa da 1371 yılında tekrar yapılmış.
Şehir Müzesi de kalenin içinde yer almakta.

MONUMENTO A GARİBALDİ:

İtalya’nın kuruluşunun 150. Yılında yapılmış ve 2011 yılında yenilenmiş. ‘’İki Dünyanın Kahramanı’’ olarak bilinen Garibaldi için yapılmış. 1882 yılında vefat etmiş olan savaşçı Garibaldi yaşarken çok sevilmese de öldükten sonra efsane olmuş.


Garibaldi
Garibaldi Heykeli


STAZİONE LA SPEZİA CENTRALE:

La Spezianın ana terminali, özellikle Cinque terreye gitmek için bu tren istasyonunu kullanmak gerekiyor.

La Spezia
La Spezia Tren istasyonu

Tren istasyonu
La Spezia Tren istasyonu


PİAZZA GARİBALDİ:

Daha çok kafe ve restaurantların olduğu alış veriş de yapabileceğiniz meydan. Lokal halkın buluşma merkezi de sayılır. Ortasında İtalya da çokça görmeye alışık olduğumuz Çeşme var.


Garibaldi
Garibaldi Meydanı


VİA DEL PRİONE:

La spezia’nın en meşhur caddesi, merkez istasyonda indikten sonra sahile giden caddede denilebilir. Trafiğe kapalı bu caddede siesta uygulandığı için öğle saatlerinde dükkanlar kapalı gezmek isteyenler bu durumu göz önünde bulundurmalılar. 12:00-16:00 arası kapalı olan dükkanlar 16:00-21:00 arası tekrar açık oluyorlar.
Burası için de al
Biz gittiğimiz gece şehre doğru yürürken güzel bir etkinlik ile karşılaştık farklı ülke tatlarının satıldığı stantlar ve canlı müzik eşliğinde havuz kenarında keyifli bir zaman dilimi geçirdik.





LA SPEZİA DA NERDE KALINIR?


Gelmeden önce amacınızı belirlemeniz gerekiyor, bizim amacımız aracımız ile buraya gelmek aracı burada bırakıp Tren ile de Cinque terre yi dolaşmaktı. Yani yine oteli gece yatma dışında kullanmayacaktık.
Ben kahvaltı servisi ve oto parkı olan şehir merkezinde B&B tarzı bir yer baktım ve Rebecca House ‘da karar kıldım. Tren istasyonuna ve tarihi merkezlere yakın lokasyon bakımından booking’den 9,4 almış yerel halkın evlerini pansiyon olarak kiraya verdiği ve kendinizi yerlisi gibi hissedeceğiniz tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek bu yer ihtiyaçlarımızı karşılasa da daha şehir merkezinde de kalınabilirmiş.

LA SPEZİA DA NERDE YENİR?


Osteria all inferno : İtalyanın bu küçücük ilinde aç kalmak mümkün değil. Gelmeden önce biraz araştırdığımda ilk bulduğum restoran ismi bu oldu. Restauranta gelmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor, yüksek veya düşük sezon fark etmiyor yerli halk tarafından da ilgi gördüğü için hep kalabalık oluyor üstelik Fiyat olarak da çok uygun.
Antica da Caran: Ev sahibi bizi karşıladığında eve çok yakın olan bu restaurantı tavsiye etti ilk gece bizde onun tavsiyesine kulak verdik ve harika Pizza ve makarnalar yedik. Yolu düşenler için mutlaka deneyin derim.








Brioche Con Gelato :Dondurma İtalya ile özdeşleşmiş bir yiyecek biliyorsunuz bu biraz daha değişik hamburger ekmeğinin arasında dondurma (ekmek arası dondurma)




II Sapore del Pane (pastane): Konaklama yaptığınız yerde kahvaltı satın almadıysanız burasını rahatlıkla kahvaltı etmek için tercih edebilirsiniz.
La Taverne del Metallo, Pizzeria Capolinea, La Lucciola, L’Osteria della Corte sayabileceğim restaurantlar arasındadır.
La Spezia’ya ya kadar gelmişken  PORTOVERENE’ye gitmeden olmazdı.

PORTOVERENE:

Şehir araç ile 28 dakika uzaklıktaki bir balıkçı kasabası. Kasabaya ulaşmanın 3 farklı yolu var. Otobüs, Tekne, Kendi aracınız.
Otobüs kullanmak isteyenler Via Chiodo Giardini caddesindeki  11P nolu hattan Portoverene ye 40dakikalık bir yolculuktan sonra gidebilirler. Aslında mesafe olarak 15km olsa da yol çok virajlı olduğu için zaman alıyor. Gidiş geliş kişi başı 5-6 avro arasında tutuyor.
Sahile indiğiniz zaman tekneleri göreceksiniz tekne ile 15 dakikada karşıya geçebilirsiniz.
Kendi aracınız var ise bizim gibi onunla gitmekte bir seçenek. Yukarda dediğim gibi yol çok virajlı olduğu için deniz alternatifini düşünün derim.

PORTOVERENEDE GEZİLECEK YERLER?

Kasaba küçük ve tipik bir İtalyan kasabası tümünü gezmek için 2-3 saatlik dilim ayırmanız yeterli olacaktır. 1997 yılında UNESCO tarafından korunmaya alınmış.
St Peter kilisesi, Kayalıkların üzerine kurulmuş Hisar, Aziz Lawrence Kiliseleri görebileceğiniz yerler.
Bu şirin balıkçı kasabasında sahil boyunca yürüyebilir, oradaki çeşitli kafe ve restoranlardan birinde karnınızı doyurabilir(yemeğinizi söyleyeceğiniz ev yapımı şarap ile taçlandırabilirsiniz)Ya da günde 2 defa yapılan tekne turu ile kasabaya çok yakın olan Plmaria, Tio, Tinetto adalarını gezebilirsiniz.
Bizim için bu günlük bu kadar yeterli oldu yarın Cinque Terre gezimiz var takipte kalın ve yorum yapmayı unutmayın lütfen….