ANTALYA

ANTALYA SEYAHATİ



Türkiye’nin 5. Büyük şehri ve turizm cenneti Antalya…


Şehir yüz ölçümü olarak 1417km, farklı yerlerinde gezip görülecek o kadar çok şey var ki, hem her yeri göreyim hem denize gireyim isteyenlerdenseniz tatili planlamak kolay olmuyor ama merak etmeyin top bendeJ
Şehre ilk geldiğimde sene 1991 yılıydı. Düden, Manavgat şelalelerini, Aspendos antik kentini ilk o zaman görmüştüm, sonra ki gelişlerim hep deniz-güneş tatili oldu.
 Bu sefer geliş sebebim U14 basketbol turnuvası ve zaman olarak da Deniz güneş ikilisinin başlamasına daha olduğu için maçlardan arta kalan zamanlarda şehri tekrar görmek istiyorum.
 Sizler de zamanınıza ve geliş sebebinize göre kendi programınıza yazacağım yerleri ekleyip çıkartabilirsiniz.

ANTALYA DA NEREDE KALINIR?


Şehre ne için ve kiminle geldiğiniz çok önemli… Bu soruların cevaplarına ve tabii ki tercihlerinize göre seçenekler değişir.
Çocuklarla geliyorum ve her daim yiyecek bir şeyler aramak istemem diyenlerdenseniz her şey dahil oteller sizin için uygun olacaktır.
 Geçen sene son dakika planlanan bir gezimizde biz de bu tarz otelleri seçtik ve Miracle resort  Antalya otelinde 4 gece konakladık ben açık büfe tarzı yemeği ve kalabalık yemek kuyruklarını sevmediğim için otelden memnun kalamadım ama bu tarz otelleri sevenler için her imkan var.
 Biz tatili uzatıp Oteli de değiştirip Barut Lara oteline geçince yine her şey dahil olmasına rağmen keyiflendim. Yemek kuyruğu olmayan, hatta yemek bölümünde only adults kısmı olan, 12 yaş çocuğa kadar ücret almayan bu oteli kesinlikle tavsiye ederim.
Ama benim gibi her şey dahil otelleri sevmiyorsanız Kale içinde konaklayabilirsiniz. Biz bu sefer ARGOS HOTEL’’İ  ve LUNA BUTİK HOTEL’i seçtik.
Argos Otel’de delux odalarını tercih derseniz büyüklük bakımından daha rahatlar ama tüm gün dışarılarda olunduğu için standart odalarda yeterli olur.

ANTALYA YA NE ZAMAN GİDİLİR?


Antalya Akdeniz iklimine sahip olsa da yaz aylarında çok yüksek oranda bir neme sahip oluyor ama neme dayanırım bana koymaz diyenlerdenseniz yaz ayları boyunca müsait olduğunuz ay gidip deniz güneş ikilisinden faydalanabilirsiniz.
Ama deniz kısmen olsa da güneşli havalarda şehri dolaşmak isteyenler Nisan -Haziran ve Eylül –Aralık aylarını tercih edebilirsiniz. Bu aylar bütçe bakımından da daha uygun olacaktır.

ANTALYA DA GEZİLECEK YERLER?


Antalya deniz, tarih bakımından zengin bir şehir bu yüzden de gezilecek birçok yeri var.

ANTALYA KALE İÇİ: 


Şehrin ilk görülmesi gereken yerlerinin başında olan Kaleiçi Osmanlı dönemine ait evleri, tarihi yapıları, restaurantları ile hakikaten çok keyifli.
Kalenin içindeki Hadrian kapısı, Yivli minare, saat kulesi, Atatürk müzesi, Kesik Minare, Hıdırlık Kulesi, Oyuncak müzesi görebileceğiniz diğer yerler.


Yivli Minare


Kesik Minare

Saat Kulesi
 Ayrıca Atatürk kültür parkı, Antalya Müzesi, Antalya akvaryumu, Eğlence parkı Aqualand dolpinland listenize ekleyebileceğiniz yerler.(Bu son satır kale içinde olmasa da bilgi amaçlı burada dursunlar)


HADRİAN KAPISI:


 MÖ 130 yılında Roma imparatoru Hadrianus şehri ziyaret edecek diye yapılan kapı bu güne kadar sağ salim gelebilmiş.(bizde kolay iş değil biliyorsunuz). İsmini de İmparatordan alan kapı tarihe tanıklık etmenize olanak veriyor.

Hadrian Kapısı

Hadrianus’un vaktinde Attelia’yı (Antalya’nın eski ismi) ziyaret etmiş olmasına teşekkür etmek lazım.

ASPENDOS ANTİK KENTİ VE TİYATRO:


Romalıların yapmış olduğu eserlerle devam edecek olursak bu devasa antik kent ile karşılaşırız. MS 2. yy'da inşa edilen ve günümüze kadar gelen, dev antik tiyatrosu ile görülmesi gereken yerlerin başında yerini alıyor.


Aspendos Tiyatro Duvarları

Aspandos

Batı kapısı




 Yaklaşık 2000 yıldır ayakta olan tiyatro 1994 yılından bu yana opera ve balo gösterilerine ev sahipliği yaparak görsel şölenine devam ediyor. Kırılmış basamakları beyaz Afyon mermerleri ile tadilat yapıldığı için o kısımlar ciddi sakir duruyor , Umuyorum 2000 yıllık tiyatroya daha iyi restorasyon çalışmaları yapılır.
Giriş ücreti 35₺ Öğrenci 30₺
Anıtsal çeşme, Meclis binası, Bazilika, agora burada görülecek diğer yerler.

PERGE ANTİK KENTİ:


Şehre 18 km uzaklıkta olan ve Unesco nun koruma listesinde yer alan antik kentin kazılarına 1950 yıllarında başlanmış ve bu güne kadar yüzde 25 seviyesine ulaşılmış. Antik kent büyüklüğü ve tarihi varlıkları bakımından dünyada ayakta kalmış en büyük antik kentlerden biridir.


Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti

Perge’ye Helenistlik giriş kapısından giriliyor, Kentin görkemini anlatan yapılar arasında yüksek kuleler, çeşmeler, planlı agora, sütunlu caddeler ve hamamlar yer alıyor.
Hristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynayan aziz st Paul burayı 2 defa ziyaret ettiği için Hristiyanlar için de önemli bir dini merkez olarak kabul ediliyor.
Termessos antik kenti de görülmesi gereken diğer bir tarihi anıt olarak buraya not düşelim.

DÜDEN ŞELALESİ:


Antalya şehir merkezine aşağı yukarı 11 km uzaklıkta bulunan şelale 2 kısımdan oluşuyor, Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelaleleri.


denize dokulen kisim
Aşağı Düden



Aşağı Düden Şelalesi Lara Falezleri'nden aşağı dökülür ve Lara da şehir merkezine yakın olduğu için şehri gezenler için uğraması koladır.


Yukarı Düden


Yukarı Düden Şelalesi ise piknik alanı olduğu için daha popüler.

MANAVGAT ŞELALESİ:


Bence bu şelaleyi görmeden dönmek olmaz.  Şelalenin suları çok yükseklerden dökülmüyor hatta ben ilk gördüğümde şaşırdım hani şelale deyince illa şöyle yukarılardan dökülmesini beklersin ya, ama debisi dolayısıyla o kadar güçlü akıyor ki insanı kendine hayran bıraktırıyor.


Manavgat Şelalesi

selale
Manavgat Şelalesi
Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan şelalenin kenarında irili ufaklı kafeler, restorantlar ve piknik alanları da mevcut.

KURŞUNLU ŞELALESİ:


Buraya kadar gelmişken Oymapınar Gölüne de uğrayabilirsiniz.
Diğer bir şelale olan Kurşunlu Şelalesi, Rafting sevenler için Köprülü kanyon, Karalıoğlu Parkı da listenize ekleyebileceğiniz yerler.


Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi

MAĞARALAR:


Deniz –Güneş ikilisi zamanında değilseniz yada yazın oluşan yüksek nemden benim gibi bunalanlardansanız Mağara gezmek serinlemenize yardımcı olacaktır.
İçinde insan yaşayan ilk mağara Karain Mağarası, En büyük yer altı gölüne sahip Atınbeşik Mağarası, Yerköprü , Dim, Zeytintaşı, Damlataş mağaralarını gezebilirsiniz.

PLAJLAR:


Her şey dahil otellerde kalıyorsanız zaten kendilerine ait plajları, havuzları, şezlongları hatta havluları bile olduğu için kafanız bu tarz sorularla meşgul olmuyor genelde otelden dışarı adım atmadan geri dönüldüğü için de maalesef bu güzel yerler ve şehir görülmeden dönülüyor ama tercih kişinin.


Konyaaltı Plajı
Karpuz Kaldıran plajı, Lara plajı , Konyaaltı plajı , Kemeraltı plajı, Kaş’ın İnstagram fenomeni olan yerli Maldivler diye geçen Kaputaş plajı, Patara Plajı, Caretta caretta Kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Çıralı plajı, Alanyada Kleopetra plajı ,İnce kum Plajı vb sayılabilir.

ANTALYA DA NE YENİR?


İşin tabii ki mide kısmı tatillerin en önemli kısımlarının başında geliyor, O zaman ben bir bilene soralım dedim ve eşi Antalyalı olan yeğenime sordum aldığım tavsiyeler şunlar oldu:
Kale içi Mermerli restaurantı, ister yemek isterseniz kahve bira tercihe göre yapılabiliniyor hem de komple liman manzarası eşliğinde.
7 Mehmet  restaurantı, ( sezen pilavı varmış sezen Aksu seviyor diye yapılan meyhane pilavının abisi gibi;)


Börekçi Tevfik  dip not: son zamanlarda ünü şehri aşınca fiyatlarda aşmış.
Piyaz seviyorsanız bir de tahinle denemek için Piyazcı Sami

Piyaz
Kale içinde CH otel resturantı da tavsiyeler arasında,
Route Burger de hamburger yiyebilirsiniz.


Route Burger
Nensie’s de canlı müzik eşliğinde keyifli bir restaurant.



Nensie's
Konyaaltında The big man Cafe komple konyaaltı manzarasına da sahip
Balıkçı olarak tercih İsa balıkçısı, Lara balık evi,  Köfteci olarak Aksu köfte ve gidilince şimşek aksu tercih edilmeli, Şiş istenirse Şişçi Ramazan ve şişçi ibo
Sarı demlik kahvaltı evi; sınırsız kahvaltılık sunması ile tanınmış benim gibi azıcık yiyip doyanlara göre değilJ

Geçen sene restore edilen Konyaaltında da denize sıfır cafeler mevcut dedi yeğen, ben bana gelenleri yazdım sizlerde not alırsınız.
Vakti olanlar için Teleferik ile Çıralıya çıkmalarını da tavsiye edeyim.
Şimdilik bizim bu gezimiz sona erdi ve Gökten 3 elma düştü biri yazanın, diğeri okuyanın sonuncusu şehrin üzerine olsun.
Yeni yerlerde buluşmak üzere sevgiyle kalın.