PORTO

PORTO SEYAHATİ..


Lizbon’ a geçen sefer yeterince vakit ayırıp dolu dolu 5 gün geçirmiştim. Bu sefer aslında Porto tarafını daha çok merak ediyordum ama eşim Lizbon’a iş için gelmiş olduğundan gezmemişti bizde programı 2’şer gün kalmalı yaptık ve sırada Porto var…


porto tanitim
porto

PORTO 

Porto,  Lizbon’dan sonra Portekiz’in 2. büyük şehridir. Duoro nehrine yukarıdan bakan tepelerin üzerine kurulan şehir Oporto olarak da bilinmekte
Ortasından geçen Duoro nehri ile ikiye bölünen şehir iki kısımdan oluşuyor, Porto ve Gaia. Mutlaka Gaia tarafına da geçmenizi isterim.
Köprüden geçtikten sonra Porto'ya göre daha sakin ama daha yerli bir kesim bulacaksınız. Biz nehir kıyısında aracımızı park edip harika Porto şarabı yudumlayacağımız restaurant bulduk (ANTİGA CASA ZE DA GUİDA)  hem Porto'yu hem köprüyü seyrettik.






Merkezi  Riberia olan şehir UNESCO tarafından koruma altına alınmış.
Porto haritası
Porto haritası


PORTO’YA  NASIL GİDİLİR ?


Türkiye’den Aktarmasız gidecekseniz 4:55 dakikada Porto’ya ulaşma şansınız var, THY, Luftansa vb gibi firmalar aktarmasız AHL ‘den kalkarak uçuş hizmeti veriyorlar. Biz THY İle önce Lizbon yapıp araç kiralayarak 5 saat kadar bir zaman diliminde Porto’ya ulaştık.(Yolumuz üzerinde bulunan Fatima ve Coimbra ‘ya da uğradık detaylarını daha sonraki bölümlerde bulabilirsiniz.
Yine Lizbon- Porto yapacaklar için şehirlerarası trende bir alternatif.


Sao Bento
Sao Bento tren istasyonu
tren istasyonu
Sao Bento tren istasyonu

Sao Bento tren istasyonu
Sao Bento tren istasyonu tavanı

Biz Libon’a gelmeden araç kiralamıştık, Detaylar Lizbonyazısında.
DİKKAT!!  aracı internetten kiralarken, sigorta isterseniz ek bir ücret ödüyorsunuz ben onu satın aldım, daha sonra ofisteki görevli eleman günlüğü 15 Avro karşılığı tam sigorta yaptırmamın benim için daha kolaylık olacağına beni ikna etti onu da satın aldım böylelikle ilk satın almış olduğum çöp oldu. Bu yüzden sadece bir tanesini seçin ama bence ilk alınan yeterli oluyor.

PORTO’YA  NE ZAMAN GİDİLİR ?


Porto hava şartları itibari ile Avrupa şehirlerinin birçoğu gibi çok soğuk geçen bir zaman dilimine sahip değil bu yüzden uygun uçak bileti bulduğunuz ve sizin takviminize uyan herhangi bir zaman diliminde gidilebilir.
Nisan ayından Ocak ayına kadar rahatlıkla bilet takip edilebilirsiniz çünkü uzun mesafe olduğu için genellikle bilet fiyatları yüksek oluyor.
Ama her sene şehrin içinde yapılan araba yarışlarını da seyretmek istiyorum derseniz 18 Mayıs ‘da burada bulunmanız gerekiyor. Biz maalesef bir gece ile kaçırdık ve çok üzüldük şehrin hazırlanmasına tanık olsak da yarışları seyretmek kısmet olmadı.


PORTO’DA  GEZİLECEK YERLER:

  1. Avenida das Alidas (Alidas Meydanı)              
  2. Igreja das Clerigos  (Clerigos Kilisesi)
  3. Torre dos Clerigos
  4. Se de Porto  (Porto Katedrali)
  5. Ribeira  Meydanı
  6. Mercearia Do Bolhao (Büyük Market –Pazar)
  7. Palacio da Bolsa (Borsa Sarayı)
  8. Casa De Musica (Konser Salonu)
  9. Ponte Dam Luis I
  10. Livraria Lelle el Irmao (Sahaflar Kitapçısı)
  11. San Francisco  Kilisesi ve aslanlı çeşme
  12. tram gezisi
AVENİDA DOS ALİADOS (Aliados Meydanı)

Şehrin en ünlü ve ilk gidilen meydanı. Bu yüzden de en hareketli ve en çok gösteri ve etkinliklerin düzenlendiği yer. Bizans dönemine ait yapıtlar ve mimari ile çevrili olması da popüleritesinde önemli  yer teşkil ediyor. Çevresi sevimli kafe ve hediyelik eşya satıcıları ile dolu.


AVENİDA DOS ALİADOS
Aliados Meydanı
IGREJA DAS CLERİGOS (Clerigos Kilisesi)

Alidas meydanına gelince Clerigos kilisesini gezmeden dönmek olmaz. Kilise ressam Nicallou Nasoni tarafından 18.yy ‘da yapılmış, Dış cephesi geniş alınlıklarla ve ağır motiflerle süslü olan kilisenin dış cephesi bile çok ilgi çekici. 6 katlı kilise 76.5 metre yüksekliğe de sahip. Kilise gezmeyi sevenler için güzel bir deneyim olur.


IGREJA DAS CLERİGOS
Clerigos Kilisese
TORRE DOS CLERİGOS:

Kilisenin devamı olan kule 1763 yılında yapılmış ve bu güne kadar gelebilmiş, içerisindeki 240 merdiveni çıkmayı göze alanlar merdivenlerin sonunda şehrin panaromik manzarasını seyretmeyi ödül olarak bulabiliyorlar. Giriş ücretli ve 2 avro.

Torre Dos Clerigos
Torre Dos Clerigos

Kulenin hemen dibinde alışveriş yapılabileceğiniz hediyelik eşyalar satan dükkanlar ve Buranın meşhur Patatesli Morina Balık’lı köftesini (Pastel de Bacalhau) yiyebileceğiniz dükkanlar da var.

Balık koftesi
Pastel de Bacalhau

SE DE PORTO (Porto Karedrali): 


Porto’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Katedral 12.yy’da Haçlılar tarafından kurulmuş ve günümüze kadar sağ sağlim ayakta kalmayı başarmış. Porto’da Terreiro da Se caddesinde bulunan Katedral Vitray döşemeleri ve Seramik işçiliği ile biliniyor.


porto katedrali
Porto Katadrali
SE DE PORTO
Porto Katedrali
katedral ic gorunum
Katedral
Katedralin Bahçesi

Biz katedralden aşağı zilyon merdivenleri kullanarak indik herkese de tavsiye ederim, harika manzaralar eşliğinde daracık sokakların arasında dolaşma, şehrin yerlileri ile birlikte olma fırsatını elde ettik.


RİBİERA MEYDANI:


Burası Unesco tarafından koruma listesine alınmış, 7/24 hareketli ve nefes alan bir meydan, İster kafeleri ister alış veriş dükkanları ile günün hangi saati gitseniz sizi keyifle karşılayıp kahvenizi içerken Douro nehrini gözlerinizin önüne sere serpe serebilen keyifli bir meydan.


ribiera
Ribiera Meydanı

Ben en çok meydanda bulunan evleri beğendim. Mevsim itibari ile çok sıcak ve turist yoğunluğu çok olmayan bir zaman diliminde bile kalabalık olması biraz baş döndürücü olsa da çok keyifli idi.

MERCEARİA DO BOLHAO (Büyük Market –Pazar)


Benim gibi şehrin bu büyük pazarlarını sevenlerdenseniz bu pazarı da öneririm, Aslında diğer şehirlerdekinden çok da farklı değil hem yiyecek ürünlerinin satıldığı hem de çevresinde restaurantların bulunduğu 2 katlı şirin bir mekan.


Marcearia Do Bolhao pazari
Marcearia Do Bolhao
PALACİO DA BOLSA (Borsa Sarayı):
Borsa sarayı 19.yy’da Şehre gelen yabancıları etkileyip şehre yatırım yapmalarını sağlamak amacı le yapılmış ve şu an şehrin gezilip görülecek yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor, Gün içerirsinde sabah 08:00 akşam 18:30 saatleri arasında gelenleri kabul eden saray buraya kadar gelmişken görülmesi gereken yerlerden birisi.

Borsa Sarayi
Palacio Da Bolsa
Saraya girmek istemeyenler için hemen yanında bulunan çimenlik alan yorgunluk atmaya birebir.




Sarayın hemen yanında da İgreja s. Nicolau kilisesini göreceksiniz.


İgreja s. Nicolau
İgreja s. Nicolau kilisesi

CASA DE MUSİCA (Konser  Salonu):

İlginç yapısı ve şekli ile ilgi çeken salon yıl boyu şehrin halkına hizmet vermekte.2001 yılında inşaa edilmiş olan salon yıl boyu konserlere ev sahipliği yapıyor. Sizinde şehirde yeterli vaktiniz varsa sizde bir akşamı burada değerlendirebilirsiniz.


Casa De Musica
Casa De Musica
PONTE DAM LUİS I:

 Bence şehrin en ilginç yapıtlarından bir tanesi bu köprü,çünkü üst tarafı araçlar için kullanılan köprünün alt tarafı tramvaylar için kullanılıyor en alt ta geçen Tekne ve sandallar ile ilginç bir bütünlük sağlayan köprüyü mutlaka görün derim. 1886 yılında yapılan köprü akşamları ışıklandırılıyor ve daha da güzel bir hal alıyor.


Porte Dam Luis 1
Porte Dam Luis 1
Köprüye çok yakın Meydanda ağaçların altında yığınla turistle birlikte oturup köprüyü seyredebilir ya da kahve ve restaurant’larda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.


LİVRARİA LELLE EL IRMAO  (Sahaflar Çarşısı)

Kitapçıları gezmekten hele eski tarz kitapçıları gezmekten hoşlananlardansanız burası size göre. İç mimarisinin güzelliği gelenleri büyüleyen mekandan kendi zevkinize göre kitaplar da seçebilirsiniz.

Sahaflar Çarşısı
Livraria Lelle El İrmao(Sahaflar Çarşısı)
Ama kitapçıya elinizi kolunuzu sallayarak giremiyorsunuz, Kapının önü silme kuyruk, Kitapçıya girmek için iki dükkan solunda satılan 5 avro’luk biletlerden almanız ve giriş saatinizin gelmesini beklemeniz gerekiyor.




Kitapçının önünden aşağı doğru yürür ilk aradan sola dönerseniz Kitapçının bir kapısı da orada var biz içeriye göz atmak için oradan giriş yapıp kaçak güreştik.


SAN FRANSİSCO  KİLİSESİ:

14-15.yy’da yapılmış olan kilise günümüze kadar sağ sağlım gelmiş ve hala hizmet vermekte. Kilisenin ağır tasarlanmış ve yapılmış motifleri ve kullanılan altın kısımlar dikkat çeken detayları arasında. Kilisenin tarihi kemerleri yapıta daha da muhteşem bir görüntü katmakta. Gelince görmeden olmaz dedirten yerlerden aklınızda bulunsun.
San Fransisco Kilisesi
San Fransisco Kilisesi
San Fransisco Kilisesi
San Fransisco Kilisesi

Hemen karşısında bulunan Aslanlı çeşme de hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, Değişik heykellerle süslenmiş parkta vakit geçirebilirsiniz.

San Fransisco Kilisesi

TRAM GEZİSİ:

San Fransisco kilisesinin önü Tram 1'in ilk durağı,İnfante durağı... Biz ilk gün yorgunluk tavan yapınca kendimizi tram'a attık, zaten severiz de nostaljik tram gezilerini, biletleri içeriden alıyorsunuz tek yön biletler kişi başı 3 avro ama sahil boyunca tüm Porto'yu gezme imkanı sağlıyor.


1 numaralı tram
tram
Tramın içi
Son durakta inince biraz oraları da dolaşmak istedik ama son tram seferi ne zaman hiç kontrol etmedik. Tekrar tram ile geri dönmeye kalktığımızda ise bizi getirip geri dönenin son sefer olduğunu gördük. Aman son sefer saatlerine dikkat...


Tramdan nehir manzarasi
Tramdan nehir manzarası
Şehir içi ulaşım kolay olduğu için az ilerideki otobüs durağından otobüse binerek hem daha ucuza hem de otelimizin önüne kadar gittik.

PORTO’DA NERDE KALINIR ?

Porto şehri yürüyerek dolaşabileceğiniz büyüklükte bir şehir ama yine de şehrin çok dışında olmaktansa şehrin merkezinde olmayı tercih eden ben gibiyseniz 2 yer tavsiye edebilirim.

  1. Riberia bölgesi 
  2. Baxia bölgesi
Porto’da oteller kadar küçük konaklama merkezleri de karşınıza çıkıyor. Ben bu sefer  B&B  olarak adlandırdığımız bu yerlerden kiraladım. ‘Oporto Chic&Cozy  siz de internetten kendi zevk ve bütçenize uygun yer bakabilirsiniz.


Evimizin İçi

Bizim kaldığımız B&B  tam şehrin merkezinde, her yere yürüme mesafesinde idi. Eski bir binayı restore etmişler, benim kiraladığım çok kullanışlı küçük bir evdi, Kendine ait Mutfağı, Banyosu, Balkonu ile çok rahat ve moderndi.
 Bu tarz yerler otel olmadığı için işletmecisi size varışınızdan önce ne zaman geleceğinizi soran bir mail atıyor ve geliş saatinize göre sizi karşılayarak kalacağınız yere yerleştiriyor, İşletme size bu maili atmıyorsa mutlaka siz atın ki oralarda zorda kalmayın.

PORTO’DA  NE YENİR ?


Porto’da Lizbon gibi yeme içme konusunda çok zorlanmadan karnınızı doyurabileceğiniz bir şehir. Ben gitmeden önce ilk akşam için rezervasyonumu Tapebento restaurantına yaptırdım, ilk akşam yabancı şehirde ne yiyelim derdi olsun istemedim ayrıca kalacağımız otele de 450 metre uzaklıktaydı.
Porto’da aradığınız her türde Restaurant bulmak mümkün ama ben birkaç tanesinin ismini yazmak istedim.

Taberna  da Barqueiro : Daha çok öğlen yemek yemeğe uygun ama akşamları da gidilebilir lezzet fiyat dengesinde uygun bütçeli bir restaurant.

Tapebento Restaurant :  Akşam yemekleri için gidebileceğiniz bir restaurant ama özellikle turist yoğunluğu çok olan aylarda rezervasyon yaptırmak akıllıca olur. Orta ve üst bütçeli.

Bota & Bira :Hem güzel bira hemde lezzetli ve uygun bütçeli yemek yemek isteyenler için ideal ama rezervasyon şart.

 Gazela Cachorrihos da Batalha : Öğlen sandiviç yemek iseyenler için çok populer ve uygun bütçeli bir yer, ünlü yemek  Tv programın yapımcılarının bile geldiğinde uğradığı yerlerin arasında. Ama zevk meselesi bu kadar ünlü olmasına rağmen biz pek memnun kalmadık.

Gazela Cachorrihos da Batalha
Gazela Cachorrihos da Batalha 

Nata Lisboa Das Flores : Belem ‘de Nata  yiyemeyenler için en iyi alternatif.

Wine Quay Bar : şarap ve manzara keyfi yapmak isteyenler için ideal yemeklerde lezzetli mutlaka gidin derim.

PORTO'DAN NE ALINIR:

Porto'ya gelmişken alınabilecek hediyeliklerin dışında bavula atabileceğiniz bir şişe Porto şarabı olacaktır.
Avro bu kadar yüksek iken ve ülkemizde her şey satılırken buralardan kıyafet almak bana pek akıllıca gelmiyor ama bizim günlerimiz denk gelmediği için porto'da gidemediğimiz yerel pazarlar değişik olabilir.
Burası seramikleri ile ünlü olduğu için Seramik magnetler ve Nihaleler küçük hediyelik eşyalar arasında favori olabilirler.
Benim kutularına ve satılan dükkanlarına bayıldığım Konserve Sardalya'da olasılıklar içinde.

Biz Porto'yu çok sevdik ve güzel anılar biriktirdik.Sizde yazıyı okuyunca yorum bırakmayı unutmayın. Şimdiden gideceklere iyi tatiller olsun...



LİZBON

LİZBON SEYAHATİ..



Aslında çok düşündüğüm bir yer ve zaman değildi ama kızlar gezmek için kıpırdanmaya başlayınca aklıma geldi. Gideceğimiz tarihi de belirleyince 2 gün içinde biletleri aldım ve Ocak sonu için tatil programını yaptım. İlk gezimde çok beğendiğim bu şehre 2. Defa gitmek kısmet oldu ve kampanyada tekrar bilet alıp, 18.5.18’de gitmek için hazırlıklarıma başladım, geçen sefer gitmeden önce çok çalışmış ve gittiğimde o kadar iyi öğrenmiş olduğum için bu sefer sadece bilet ve otel rezervasyonu( ki onu da yine aynı otel grubundan aldım) yapıp hazırlıkları bitirdim.

LİZBON :
Portekiz'in başkenti ve en büyük şehri. Tejo nehrinin oluşturduğu haliç üzerine kurulmuş olan Lizbon ,Atlantik Okyanusunun kıyısındadır.
Lizbonda İstanbul ve Roma şehirleri gibi yedi tepe üzerine kurulmuş renkli bir şehir. 1260 Yılından bu yana Portekiz’in başkenti olma özelliğini de korumakta.

LİZBON’A NE ZAMAN GİDİLİR:
Avrupa başkentlerine oranla daha sıcak bir havaya sahip olduğu için her mevsim gidilebilecek olan  Lizbon’a  uçak biletlerinin kampanyada olduğu zaman gitmek uygun zamandır diyebilirim.
Ama uçak bilet fiyatlarını dert etmiyor, deniz- güneş tatili de yapmak  istiyorsanız yaz aylarında Haziran –Eylül  gidebilirsiniz, bu aylarda turist sayısının bol olacağını hatırlatmakta fayda var,yine bu tarihler  festivallerinde zamanı.
Tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi havaların iyileşmeye başladığı ve turist sayısının da çok olmadığı bahar ayları Mart –Mayıs’da gitmek için çok uygun. İkinci defa Mayıs ayıda gittim.
Bizim gibi uygun fiyatlı bilet ve çocukların tatilini de denk getirmek isterseniz Kasım Şubat aylarıda turist sayısının az olduğu ve fiyatların uygunluğu düşünülürse gidilebilecek zaman dilimlerinden biri.
Bahar aylarının başında ve sonunda hatta kışın bile havanın çok soğuk olmadığı bu şehirde, yağmur’da  ıslanmamak ve rüzgarla dans etmemek için bu mevsimlerde giderken bavulun  içine  şemsiye ve yağmurluk eklemek  yararlı olacaktır.

LİZBON’DA ULAŞIM:
 Şehirde kamu ulaşım ağı dediğimiz Tramvay, Otobüs, Metro Gibi ulaşım araçları maalesef bizim alışmış olduğumuzdan daha gelişmiş şehir büyük olmasına rağmen ulaşım kolay.
Şehir tepelerin üzerine kurulu olduğu için yokuş kaçınılmaz olmuş ve tırmanırken antrenmanlı olmak lazım.(Ciddi söylüyorum yürümek sıkıntı değil ama neredeyse her yeri tırmanarak dolaşıyorsunuz ayakkabı seçimi dikkatli yapılmalı)
Şehri dolaşmanın bir yolu da Tuk Tuk ismini verdikleri Tripörtör araçlar. Bu araçları isterseniz yarım tur isterseniz tam tur alabiyorsunuz, İngilizce bilen şöfor'e denk gelirseniz ücretsiz rehberlik hizmeti de almış oluyorsunuz. Bu araçlar için sıkı pazarlık şart, Biz istenilen fiyatın yarısından bile az ücrete anlaştık.





 Lizbon’u ve gidilen tüm şehirleri tanımak, keşfetmek için en güzel yol yürümek, sokaklarda kaybolmak olsa da şehrin biraz daha dışında kalan Belem bölgesi gibi yerler için ulaşım ağı şart.
Ulaşım ağı için hemen hemen her şehirde Şehrin  kendi ismi ile anılan City Passlerden ,  Tek günlük yada daha uzun olan metro kartlarından yararlanabilirsiniz.
Lizbon Card sadece ulaşım ağı için değil aynı zamanda müzelerde de  bazen ücretsiz girişlerinize bazen de indirim almanıza yarayan bir kart. 1,2,3 günlük farklı zamanlardan  ve fiyatlardan oluşuyor.
Metro tek yön bilet  1,49 avro günlük kart ise 6 avro  Lizbon card ise  1günlük 18,50 avro 2günlük 31,50 ve 3günlük 39 avro
Lizbon kart almak,  müzelere giriş yapılabileceği de göz  önüne alınınca mantıklı bir yol  oluyor.Ayrıca kartı aldığınız andan itibaren değil ilk kullandığınız andan itibaren aktif hale geliyor. Kartı havalimaanından yada  Comercio meydanındaki turist ofisinden alabilirsiniz.
Metro sabah  06:30 ile gece 01:00 arasında çalışıyor. Ayrıca tram 28 ‘de Lizbon ‘un simgesi haline gelmiş, Bir şehir turu atmak isterseniz ve boş bulursanız iyi bir seçenek.

Tram 28

Tramın içi

Diğer bir seçenek  araç  kiralama, Yurt dışında gördüğüm en ucuz aracı 2.gidişimde burada kiraladım. 4 gece için sadece 45₺ ödedim. Evet, doğru okudunuz 4 gece için sadece 45₺. Navigasyon cihazımız da yolları bulmak için ekstra kolaylık sağladı.
Aracımı Skayscanner üzerinden ayarladım ve  Udrive diye bir şirketten araç aldım, şirketin hava limanında ofisi yok bizi havalimanından özel bir shutle ile alıp 5-6 dakika uzaklıktaki şirketlerine götürdüler ve hiçbir sorun yaşamadık. Ucuz araç olunca biraz gözüm korkmuştu aslında ama sorunsuz geçti.
Araç,  Belem ve Sintra gibi yerlere giderken kolaylık oluyor, ilk gidişimizde buralara toplu taşıma ile gittik inanın o da zor değildi.
Araç kiralayacaklar için bir hatırlatma: Günlük otopark parası araçtan daha maliyetli.

LİZBON’DA KONAKLAMA:
Yukarda genişçe bahsettiğimiz ulaşım ağının kolaylığı ve gelişmişliğinden dolayıdır ki şehrin genellikle her bölgesinde kalabilirsiniz .Ama  Baixa  (Baça diye okunuyor) daha çok trustik bir alan olarak geçtiği ve her yere yakın olduğu için tercih sebebiniz olabilir .
Ama bu bölgelerdeki otellerin fiyatları yüksek olduğu için yakın bölgelerdeki otellerde düşünülebilir .Ben Hem metro hem tramvay ‘a yakın olması ve iç dizaynını beğenmemden dolayı HF Fenix Music oteli tercih ettim.
İkinci sefer de HF Fenix Garden’da kaldık.

LİZBONDA GEZİLECEK YERLER:
1)Lizbon Katedrali                                             8)Comercio Meydanı
2)Belem Kulesi                                                  9)Zafer Takı
3)Bairro Alto                                                   10)Belem bölgesi
4)Jerenimos Manastırı                                     11)Gülbenkian Müzesi
5)Elevador de Santra Justa                              12)Rossio Meydanı
6)Alfama                                                        13)Sao Jorge Kalesi
7)Chiado Meydanı                                           14)Alcantara bölgesi

LİZBON KATEDRALİ:
Lizbon’un en eski kilisesi ünvanına sahip . 1147 yılında yapımına başlanmış ve büyüklü küçüklü depremler  görmüş , sıkça tamir geçirmiş olmasından dolayı farklı mimari yapılara sahip olmuş. Santa Maria Marior de Lisboa veya   Se Katedrali olarak anılmakta.

manolyanin_bavulu_lizbon_
lizbon katedrali

Giriş için ücret alınmıyor.    Comercio meydanından yürüme mesafesine , yaklaşık 6 dk

BELEM KULESİ:
16.yy başlarında Portekizli kaşif Vasco De Gama anısına yapılan kule ,kendinizi denizin ortasında kalmış hissine kapılmanıza sebep olabiliyor,  şehrin  en önemli sembol ve turistik yapılarından  biri haline gelmiş bu zarif yapıyı görmeyi atlamayın. Ayrıca Kaşifler anıtına da yürüme mesafesinde .
Unesco Kültür Mirası Listesinde yer alıyor.

manolyanin_bavulu_lizbon_
Belem Kulesi

manolyanin_bavulu_lizbon_
Belem Kulesi

manolyanin_bavulu_lizbon_
Belem Kulesi Maketi

Giriş ücreti alınıyor.(Lizbon kartınız varsa indirimli 6 Avro )

Belem bölgesine 15 nolu tramvayı kullanarak da gidebilirsiniz.
Belem bölgesine gelince Belem Tower durağında inip önce kuleyi gezmek, daha sonra yürüme mesafesindeki Kaşifler Anıtına gitmek, sonra üst geçitten geçerek karşı çaprazdaki Jernimos Manıstırını görmek ve en sonda Belem Pastahanesi’nde Kahve ve Nata molası vermek akıllıca oluyor, programı nasıl düzenlerim diyenlere yol gösterici olsun...



BAİRRO ALTO:
Yukarı mahalle anlamına gelen bölge gençlerin, yerli halkın ve turistlerin uğrak yerlerinden biri. Bölgede çok sayıda bulunan gece klupleri ve Fado müzik evleri de buranın her daim kalabalık olmasının sebeplerinden bir tanesi.
manolyanin_bavulu_lizbon_
Bairro Alto Meydanı

Portekiz’in gece hayatının kalbinin burada attığı bile söylenebilir. Buralardaki mekanların her birinin kendine özgü tarzları olduğu için geceleri sizde buraya akabilir siniz.

manolyanin_bavulu_lizbon_
Bairro Alto Meydanı

Fado müziği buralardaki pek çok küçüklü büyüklü yerlerden birinde dinleyebilirsiniz.

manolyanin_bavulu_lizbon_
Fado

Bairro Alto’ya çıkmak için isterseniz Finüküler’ı de kullanabilirsiniz. Demiştim ya her yer yokuş diye kolaylık olsun diye yokuşa yerleştirilmiş bu Finüküler yukarı mahalleyi aşağıya bağlıyor.
manolyanin_bavulu_lizbon_
füniküler

JERONİMOS MANASTIRI:
Belem bölgesinde  görülmeye değer yapılardan bir tanesi. Yapılırken her yıl 70 kg altına mal olan yapı için baharat  ticareti yapılarak kaynak yaratılmış. 1501 yılında yapılmaya başlanmış manastır ancak 70 yılda bitirilebilmiş.
Keşiflerden etkilenmiş olan mimarlar ile manastır  güzel bir mimariye sahip olmuş ,Bence gitmişken içinide gezin.
Giriş için ücret alıyorlar. (Lizbon kartınız varsa 10 Avro)
Açık olduğu saatler  10:00-18.30

Jeronimos Manastırı
Jeronimos Manastırı

ELEVATOR  SANTA  JUSTA:
1900’lü yıllarda Baixia ve Bairro Alto’yu  birbirine bağlamak için yapılmış,  Asansör   Efeil kulesinin mimarinın asistanı Portekiz doğumlu  Raul Mesnier de Ponsard adında mimar tarafından yapılmış. 1900 yılında başlayan asansör 2 yıl içersinde bitirilmiş.

manolyanin_bavulu_lizbon
Elevator Santa Justa

 45 metre yüksekliğe sahip Asansörün üstünde şehrin tüm manzarasını seyredebileceğiniz bir avlusu var, buradan şehrin fotosunu çekebilirsiniz. Ya da bizim gibi kendi fotonuzu çekebilirsiniz.

manolyanin_bavulu_lizbon
Manzara


Asansör kullanımı için ücret alıyorlar 5 avro, sadece yukarıda manzarayı seyredip fotoğraf çekmek isterseniz 1,5 avro ( Lizbon kartınız varsa). Biz Asansör için bilet aldık ama eski bir asansör içinden başka bir şey değil, 1,5 avro karşılığı yürüyerek merdivenlerden çıkıp manzarayı görmek daha akıllıca, avronun bu kadar pahalı olduğu bir zamanda…

ALFAMA BÖLGESİ:
Lizbon’a gidip bu bölgeye gitmeden, 12.yüzyıldan kalma sokaklarında kaybolup, fayans kaplı evlerini görmeden dönmek Lizbon’a ve size yapılmış haksızlık olur...
manolyanin_bavulu_lizbon


Alfama  Lizbon’da yaşanan en büyük depremden en az zarar gören bölge olduğu için kurluduğu zamandan bu yana çok büyük değişikliklere uğramamış.

manolyanin_bavulu_lizbon



Şehrin en tarihi mahallesi olma özelliğini korumuş. Bairro Alto gibi burada da Fado müziği dinleyebileceğiniz Lokanta ve barlar ve mevcut.
Kale yine bu bölge içerisindedir. Fado Müzesi’de görmek isteyenler için bu bölgede yer alıyor.

manolyanin_bavulu_lizbon
Fado Müzesi

COMERCİO MEYDANI:
 Praca  do Comercio  Lizbon ‘un en büyük ve en önemli meydanı olarak kabul ediliyor. Meydan’ın bir kısmı Tejo nehri ile birleşiyor, diğer tarafında Rua Agusta caddesinin başlangıcında Arco da Rua Agusta ( Zafer Takı) bulunuyor.

comercio meydanı



Meydan’da genellikle sokak sanatçıları canlı müzik yapıyorlar ayrıca meydanın etrafında da hediyelik eşya satan yerler mevcut.

ARCO DA RUA AGUSTA:
1755 depreminden sonra şehir yeniden inşaa edilmek zorunda kalmış ve bu yenilenmenin inşaasını anmak üzere bu tak inşaa  edilmiş . 11 metre yüksekliğe ve 6 sütüna sahip takın üzerinde de tarihsel figürlerin heykelleri var.
Aslında bir çan kulesi olarak tasarlanan yapı yüzyıl sonra taka dönüştürülmüş.

manolyanin_bavulu_lizbon
Arco Da Rua Agusta

SAO JORGE KALESİ:
Lizbonun en çok turist çeken yerlerinden biridir ve şehrin tepesine yapılmıştır. MÖ 6 yy ‘da kullanıldığı biliniyor. Şehrin her yerinden bu kaleyi gündüz ve gece ışıklı halini görmeniz mümkün.
Kaleye çıkmak için tuk tukları, 28 nolu tramvayı yada 737 nolu otobüsleri kullanabilirsiniz.
Giriş için ücret alıyorlar. 8,5 Avro  (Lizbon kart ile indirimli)
Açık olduğu saatler  09:00- 21:00

manolyanin_bavulu_lizbon
Sao Jorge Kalesi


manolyanin_bavulu_lizbon
Kaleden Sehir manzarası

 ALCANTARA  BÖLGESİ:
Alcantara bir liman bölgesi. Aslında buraya gitmek için sebebiniz LX  Factory ‘ye gitmek oluyor, 23000 m2 büyüklüğünde eski bir kumaş fabrikasından çevrilerek bu hale getirilmiş , içerisinde  sanat ve eğlence merkezleri mevcut.

manolyanin_bavulu_lizbon
LX Factory

LX Factory gittiğiniz zaman farklı tasarımdaki mağazaları, barları, cafeleri,  galerileri ve sokak sanatçıları ile dolu sokaklarını gezebilir, denk gelirseniz konser, şov, sergilerle farklı bir gün geçirmenin keyfine varabilirsiniz.

ler Devagar kitapçısı

Buranın en ünlü kitapçısı olan ve tavana kadar kitaplarla başınızı döndüren kitapçı   Ler  Devagar ‘a uğrayıp ortasındaki bisikletin fotosunu çekmeyi ihmal etmeyin.


Yine farklı konsepte sahip olan Barrio Arte’de ilginizi çekecektir.

GULBENKİAN MÜZESİ:
 Bay Gulbenkian aslında bir İstanbullu... Doğum yeri İstanbul ama daha sonra Amerikaya gitmeye karar vermiş ve yola çıkınca önce  Lizbon’a uğramış , Lizbon’un İstanbul’a çok benzemesinden dolayı burayı sevmiş  ve burada ikamet etmiş .
Yaşadığı yıllar boyunca da 6000 parçadan oluşan içerisinde iznik çinisinden , ünlü ressamların tablolarına kadar farklı objeler içeren bir koleksiyona sahip olmuş.
Önce bu koleksiyonu Türkiye’de İstanbul’da adına açılacak bir Müzeye bağışlamak istemiş ama bizim yetkilileri ve prosedürleri  aşamayınca  Lizbon yetkililerine başvurmuş.
Lizbon’da yine bolca turist çeken müze ,  listede gezilecek yerler arasında .Şehrin biraz dışarısında yer alıyor.
Giriş için ücret alıyorlar. 5 avro (Lizbon kartınız varsa indirimli)
İçerisinde Klasik ve Modern eserlerin yayınlandığı iki bölüm var ikisini de gezmek isterseniz 2 bilet almanız gerekiyor.

manolyanin_bavulu_lizbon
Gulbenkian Müzesi

LİZBON’DA ALIŞVERİŞ:
Vasco Da Gama şehirdeki en büyük alışveriş merkezi ama Portekiz’e gidince AVM’de zaman geçirmek ve bizdekiyle aynı olan markalara bakmak size ne kadar cazip gelir bilemem ama bana hiç cazip gelmiyor.
Baxia bölgesinde de büyüklü küçüklü butikler mevcut, buralarda vakit geçirmek daha keyifli.

Bairro Alto'da butik mağazalar

Chaido bölgesi ise lüks mağazaların yer aldığı bir bölge, gittiğiniz tarih indirim zamanı ise alışveriş için güzel olabilir.

Chaido 'da fado müzik satan seyyar araç.

Bairro Alto ise hem gece hem gündüz zaman geçirebileceğiniz, ister alışveriş yapıp ister alışverişte yorulunca  cafe’lerinde dinlenerek Lizbon’u yaşayabileceğiniz bir bölge.

2. gidişimizde yerel pazarları gezecek vaktimizde oldu ve Salı-Cumartesi kurulan  FEİRA DA LADRA’da bulduk kendimizi. Burası bildiğimiz 2.el eşyaların satıldığı yerel halk kadar Turistlerinde akın ettiği gerçek Lizbon halkını ve ürünlerini bulabileceğiniz harika yerlerin başında geliyor.Biz burada 3 saat kadar vakit geçirip harika kapı porselen kapı kolları,kahve fincanı vb eşyalar alıp kendimizi mest ettik.



Lizbon’dan dönerken ne alınır derseniz ?
Porto şarabı

manolyanin_bavulu_lizbon
Portodan şarap alınır

Meşhur Portekiz horoz biblosu
Renkli maske ve takı
Konserve balık

 Sardalya Balık konserveleri

LİZBON’DA YEME İÇME:

Lizbon tam bir deniz ürünleri cenneti, hele benim gibi deniz ürünleri yemeği sevenler için süperr, Morino balığı ve sardalya başta gelen balıklar arasında Yine Rosto deneyebileceğiniz et yemeği olarak öne çıkan isim Ayrıca Portekiz ciğeri de alternatif aklınızda bulunsun.




Ayhan Sicimoğlu’nun Limonata’sında duyduğum ve gitmeden önce okuduğum her yerde karşıma çıkan Cervejaria Ramoz deniz ürünleri yapan Restaurantların başında geliyor. Pazartesileri kapalı ve her daim kalabalık olan rest için turist mevsiminde rezervasyon şart.


Hem de fiyatlar Türkiye’ye göre daha makul.
Madrid ve Barcelona’dan iyi bildiğim ve çok sevdiğim Mercado da Ribeira ise kapalı Pazar olup, bitişiğindeki Time Out Market de yemek yeme şansına sahipsiniz hem de eve alma, eve alma kısmını şimdilik atlayıp sadece yeme kısmını yapabilirsiniz.

Mercado da  Ribeira
Mercado da  Ribeira 

Mercado da  Ribeira
Mercado da  Ribeira 


Belem pastahanesi ise yorgunluğunuzu  atarken müthiş  Nata’larla keyif yapabileceğiniz, her odası farklı ,güzel bir pastahane . Hatırlatmakta yarar var yeri  Jerenimo manastırı’nın yanında.

pasteis de belem
Belem Pastanesi




Cafe A Brasileria ise lizbon’un en meşhur pastahanesi. Burada da Nata servisi var ama keklerini de deneyin derim.
Morina balığı ve peynir ile yapılan köftelerde buraya kadar gelince denenebilecek lezzetli atıştırmalıklar. (Pastel de Bacalhau)

Pastel de Bacalhau
Pastel de Bacalhau

İçki konusunda Porto şarabı ün yapmış ve hak ederek yapmış,ayrıca vişne likörü deneyebilirsiniz.

Vişne Likörü



Ginjinha isimli vişne likörü satan dükkana gidip ya da sokaklarda seyyar olarak satılan, çikolata kaseleri içerisinde servis edilen likörden içmeli. Bu likör Brandy içerisine şeker ve tarçın ilave edilerek yapılıyormuş tadı şekerli içecek sevenler için süper.


Porto şarabınında bence bolca tadına bakmakta fayda varJ, Bira sevenler için ise 2 tane yerel bira ismi var biri Super Bock ve diğeri Sagres, lezzet konusunda deneyin kararı siz verin derim. Ben Süper Bock’çuyum.


Super Bock




2 defa gittiğim bu şehri gerçekten çok sevdim umarım en yakın zamanda siz de bu deneyimi yaşarsınız…